14 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-9

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-9:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). One man travels 10 km upstream n 5 hrs another man travels downstream 10 km in 3 hrs. If the speed of the stream is 0.5 km/hr, what is the difference between the speeds of men?
a)   5/4kmph
b)   7/3kmphs
c)   4/3kmph
d)   2/3kmph
e)   1kmph
2). X requires 8 days to finish the project, Y requires 10 days and Z requires 12 days to finish the same project. X and Y worked together for 2 days and then X left, but Z joined. How many days will be required for Y and Z to complete the remaining work?
a)   5 days
b)   4 days
c)   71/30 days
d)   69/20 days
e)   3 days
3). X and Y are two stations 630 km apart. P starts from X and moves towards Y at 90km/hr. Q starts from Y at the same time and moves towards X at 120km/hr. Find the extra distance travelled by Q when they meet.
a)   70
b)   80
c)   90
d)   100
e)   85
4). A man gave 50% of his savings of 84100 to his wife and divided the remaining sum among his two sons A and B of 15 and 13 years of age respectively. He divided it in such a way that each of his sons, when they attain the age of 18 years would receive the same amount at 5% compound interest per annum, the share of B was
a)   20,550
b)   20,000
c)   20,500
d)   22,000
e)   22,500
5). A shopkeeper bought 80 kg of sugar at Re 13.50/kg and mixed it with 120 kg sugar at Re 16/kg. If he is to make a profit of 16% what rate should he sell the sugar to his customers?
a)   Rs 12/kg
b)   Rs 15.25/kg
c)   Rs 17/kg
d)   Rs 17.40/kg
e)   Rs 17.25/kg
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): In each question given below three statements are followed by Two conclusions numbered I and II. Read the conclusions and decide which logically follows the three given statements disregarding commonly known facts.
Give answer –
a.  If only conclusion I follows
b.  If only conclusion II follows
c.  If either conclusion I or II follows
d.  If neither conclusion I or II follows
e.  If both conclusion I and II follows
6). Statements:
Some stamps are tickets.
All tickets are envelopes.
Some envelopes are offices.
Conclusions:
I.             Some stamps are envelopes.
II.           II. Some tickets are envelopes.
7). Statements:
Some spectacles are goggles.
Some goggles are brackets.
All goggles are footprints.
Conclusions:
I.             Some Spectacles are footprints.
II.           II. Some spectacles are bracelets.
8). Statements:
All actors are actresses.
Some actress are leaders.
No leaders are professors.
Conclusions:
I.             Some Professors are actress.
II.           II. All actress are actors
9). Statements:
All books are note books.
No note book is magazine.
All magazines are newspapers.
Conclusions:
I.             No newspaper is note book.
II.           II. No note book is magazine.
10). Statements:
All doctors are professors.
All professors are leaders.
No leader is a scientist.
Conclusions:
I.             No scientist is a doctor.
II.           II. No scientist is professor.
COMPUTER APTITUDE
11). Something which has easily-understood instructions is said to be_____
a)   User friendly
b)   Information
c)   Word processing
d)   Icon
e)   None of the above

12). What is output?
a)   What the processor takes from the user
b)   What the user gives to the processor
c)   What the processor get from the user
d)   What the processor gives to the user
e)   What the processor gives to the processor

13). A repair for a known software bug, usually available at no charge on the Internet, is called an _________
a)   Version
b)   Patch
c)   Tutorial
d)   FAQ
e)   None of the above

14). Reference to each file on a disk are stored in a ________
a)   File Allocation Table
b)   Root Allocation Table
c)   Linking directory
d)   Root directory
e)   None of the above

15). Only __________ program(s) become(s) active even though we can open many programs at a time.
a)   Four
b)   Three
c)   Two
d)   One
e)   Five

GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). Who has recently been appointed as Chief Executive Officer (CEO) of BCCI?
a)   Bhaskar Mushahary
b)   Rahul Johri
c)   Kamal Kant Mittal
d)   Kalraj Mishra
e)   None of these

17). Asia’s largest technology trade show COMPUTEX kicked off in:
a)   Tokyo
b)   Beijing
c)   New Delhi
d)   Taipei
e)   None of these

18). Central Government has recently decided to enhance superannuation age of all doctors in Central Health Service to:
a)   65 years
b)   62 years
c)   63 years
d)   60 years
e)   None of these

19). Who has recently been awarded with Green Economy Visionary Award?
a)   Prashant Naik
b)   Saraswati Prasad
c)   Pradeep Kumar
d)   Raghavan Seetharaman
e)   None of these

20). Which of the following business women has recently been nominated to International Olympic Committee?
a)   Dipali Goenka
b)   Chanda Kochhar
c)   Nita Ambani
d)   Arundhati Bhattacharya
e)   None of these


ENGLISH LANGUAGE
Directions (21-25): In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.
21).
a)    Excution
b)    Excitment
c)    Expedition
d)    Extreaction
e)    Extriction

22).
a)   Externel
b)   Extrovort
c)   Introvert
d)   Exect
e)   Entrovent
23).
a)   expact
b)   impact
c)   exite
d)   impect
e)   empact
24).
a)   intruisting
b)   interesting
c)   intersting
d)   entertening
e)   intarresting
25).
a)   supremecy
b)   suppressor
c)   surfiet
d)   surrender
e)   Surpress

Answers:
1)c   2)e   3)c   4)b   5)d   6)e   7)a   8)d   9)b   10)e   11)a   12)d   13)b   14)a   15)b  16)b   17)d   18)a   19)d   20)c  21)c   22)c   23)b   24)b   25)b

Solutions:
1). C) Speed of the stream = 0.5 kmph.
Speed of the first man upstream = 10/5 = 2 kmph.
Speed of the second man downstream = 10/3 = 3.33 kmph.
So, actual speed of the first man = 2 + 0.5 = 2.5 kmph.
Actual speed of the second man = 3.33 - 0.5 = 2.83 kmph.
Difference in speed = 3.33 - 2.5 = 1.33 kmph.
2). E) Work rate of X = 100/8 = 12.5% per day.
Work rate of Y = 100/10 = 10% per day.
Work rate of Z = 100/12 = 8.33% per day.
Work completed in two days,= 12.5 *2 + 10 *2 = 45%.
Work left = 55%.
Work rate of (Y + Z) = 10 + 8.33 = 18.33% per day.
Time required to finish the left work = 55/ 18.33 = 3 days.
3). C) Total Distance = 630 km.
Let Q travels M km to meet P.
P need to travel = (630 - M) km.
Speed of the Q = 120 kmph.
Speed of the P = 90 kmph.
Time taken by Q to reach meeting point = Time taken by P to reach same place
M/120 = (630 -M)/90
90 M = 120 * 630 - 120 M
90 M + 120 M = 120 * 630
210 M = 120 * 630
M = 360 Km.
So, Q travels 360 km and P travels (630 - 360) = 270 km to meet.
Thus, Q travels = 360 - 270 = 90 km more than P.
4). B) Total savings = Rs. 84100.
Wife got = 50% of 84100 = Rs. 42050.
Let P1 to A and P2 B as principals.
P1[1+5/100]3 = P2[1+5/100]5
P1/P2 = [1+5/100]2 => P1/P2 = 441/440
P2 = 440/881 * 42050
P2 = 20,000.
So, B got Rs. 20,000.
5). D) CP of 200 kg of mixture = Re (80 * 13.50) + (120 * 16) = Re 3000
SP = 116% of Re 3000 = Re (116/100)*3000 = Re 3480
Therefore, Rate of SP = Re 3480/200 = Re 17.40/kg
6). E)

 7). A)

8). D)

9). B)


10). E)






For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">