20 Jun 2016

SBI Clerk Mains Exam 2016 – Section wise Full Test-15

SBI Clerk Mains  Exam 2016 – Section wise Full Test-15:
Dear Readers, SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Read the following table and answer the questions given below.
Marks obtained by 6 students in different subjects in an examination.


1). What is average percentage marks obtained by all students in Maths? (Up to two decimal places)
a) 78.83%
b) 80.85%
c) 81.44%
d) 83.84%
e) 84.59%

2). What is the average marks obtained by all students in Hindi?
a) 32.8
b) 34.12
c) 38.88
d) 40.5
e) 43.25

3). What is the approximate percentage marks obtained by Tarun in all subjects?
a) 72%
b) 78%
c) 81%
d) 83%
e) 87%

4). What is the difference between the marks obtained by Qareena and Divakar in all subjects together?
a) 55
b) 59
c) 63
d) 65
e) 69

5). Who obtained maximum marks in all subjects together?
a) Qareena
b) Tarun
c) Divaker
d) Gahna
e) Farooq

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below.
Z, W, X and E are four dancers from different dance academy i.e. D2E, Lavina V Khanna, Sumeet Nagdev Dance Arts and Dance Design, and each dancer belongs to a different state i.e. UP, Chandigarh, Rajasthan and Punjab but not necessarily in the same order. All four dancers participate for the dance competition in four cities, i.e. Bangalore, Kolkata, Dehradun and Chennai. When the results are declared, got 1st to 4th position. The one who participates in a dance competition of Bangalore city, got the 4th position but he is not W. The one who participates in a dance competition of Chennai, got the 1st position. The one who belongs to Chandigarh, got the 3rd position, while the one who belongs to D2E academy, got the 2nd position. Z and W neither belong to D2E academy nor to Lavina V Khanna academy. They both do not participate in dance competition of Kolkata and Dehradun cities. They belong neither to Punjab nor to Chandigarh states. The one who belongs to Sumeet Nagdev Dance Arts academy does not belong to Rajasthan. The one who belongs to Chandigarh is not E. The one who belongs to Lavina V Khanna academy does not participate in dance competition of Kolkata city. The one who belongs to UP does not participate in dance competition of Bangalore city.

6). In which of the following cities does X participate for the dance competition?
a) Bangalore
b) Dehradun
c) Chennai
d) Kolkata
e) Either Chennai or Kolkata

7). Which of the following combinations is definitely true in respect of the given information?
a) W–2
b) X–3
c) E–3
d) Z–2
e) Z-1

8). W belongs to which of the following states?
a) UP
b) Rajasthan
c) Punjab
d) Cannot be determined
e) Other than given options

9). Who got the 1st position in dance competition?
a) Z
b) E
c) X
d) W
e) Cannot be determined

10). Which of the following persons belongs to Punjab?
a) Z
b) W
c) E
d) X
e) Either 'Z' or 'X'

COMPUTER
11). Codes consisting of light and dark marks which may be optically read is known as
a) Mnemonics
b) Bar code
c) Decoder
d) All of the above
e) None of the above


12). A type of channel used to connect a central processor and peripherals which uses multipling is known as
a) Modem
b) Network
c) Multiplexer
d) All of the above
e) None of the above


13). The first generation of computers available was based on the bit micro processors.
a) 4
b) 8
c) 16
d) 64
e) None of the above


14). The complete picture of data stored in database is known as
a) Record
b) Schema
c) System flowchart
d) DBMS
e) None of the above


15). Which of the following is intended to be used in all applications runs on mainframe computers.
a) LOGO
b) APL
c) PL/1
d) OCCAM
e) None of the above


GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). A two-day international Buddhist conference to mark the 2,560th birth anniversary of Lord Buddha was held recently in
a) Thimphu, Bhutan
b) Colombo, Sri Lanka
c) Kathmandu, Nepal
d) Naypyidaw, Myanmar
e) Beijing, China


17). Which of the following cyclones intensified over Bay of Bengal recently?
a) Roanu
b) Hudhud
c) Nilam
d) Phyan
e) Lehar


18). India’s ‘Red Line’ campaign is finding recognition and could be adopted on a world scale. It is a campaign against
a) child labour
b) overuse of antibiotics
c) forced abortions
e) child marriage
e) tobacco


19). Dutee Chand, who bagged a gold medal at the Taiwan Open Athletics Championships recently, is an Indian
a) long jumper
b) pole vault player
c) sprinter
d) triple jumper
e) shot putter


20). Diwaliben Bhil, who passed away recently, was the renowned fold singer of
a) Assam
b) Jharkhand
c) Gujarat
d) Maharashtra
e) Madhya Pradesh


ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q.21-25): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is e). (Ignore the errors of punctuation, if any.)

21). a) Being a rainy day/ b) we cancelled/ c) our programme to/ d) visit the zoo. / e) No error.

22). a) By gravitation/ b) the sun and the planets/ c) act and react/ d) upon each other. / e) No error.

23). a) The title of the book/ b) under reviewing is in a way/ c) tantalizing but the author/ d) clears the mystery in his preface. / e) No error.

24). a) Assessment by external agency/ b) of the work of institutions/ c) assumes importance/ d) when it comes to quality. / e) No error.

25). a) His comments on the record of/ b) political parties should leave the reader/ c) brooding over the none too encouraging/ d) scene in the country. / e) No error.

Answers:
1)c   2)d   3)b   4)d   5)a   6)b   7)b   8)a   9)d   10)c   11)b   12)c   13)b   14)b   15)c   16)c   17)a   18)b   19)c   20)c  21)a   22)d   23)b   24)a   25)e  

Solutions:
1). c) Average percent mark = (733 / 900) × 100= 81.44%
2). d) Average marks = (243 / 6) = 40.5
3). b) Required percentage =(439 / 560) × 100= 78% (app)
4). d) Difference = 467 – 402 = 65
5). a) Qareena

(6 – 10):
Rank
Dancers
Academy
Cities
States
1
W
Sumeet Nagelev Dance Arts
Chennai
UP
2
E
D2E
Kolkata
Punjab
3
X
Lavina V Khanna
Dehradun
Chandigarh
4
Z
Dance Design
Bangalore
Rajasthan
6). b  
7). b 
8). a  
9). d  
10). c

21). a The sentence start as – It being a rainy day ….
22). d It should be – upon one another.
23). b  Replace reviewing with review.
24). a Add an before external.
25). e No Error
      
         




For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">