6 Jun 2016

SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-1

SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-1
SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-1:
Dear Readers, UIIC and SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): What should come in the place of (?) in the following questions?
1). 52.416 ÷ 18.72 + 6.28 = ?
a)   2.09664
b)   8.36
c)   9.08
d)   9.80
e)   None of these
2). 8×2/7 of 1568 + 265.75 = ? + 2455.60
a)   10354.15
b)   10578.15
c)   10802.15
d)   11250.15
e)   None of the above
3). 5.8 x 2.5 + 0.6 x 6.75 + 139.25 = ?
a)   157.30
b)   157.80
c)   158.40
d)   160.30
e)   None of the above
4). 8×¼ - 4×1/5 + 2.8 + 4/? – 2.32 = 5.33
a)   0.05
b)   0.5
c)   5
d)   1
e)   None of the above
5). 0.008 x 0.01 x 0.0072 ÷ (0.12 x 0.0004) = ?
a)   0.012
b)   0.12
c)   1.2
d)   1.02
e)   None of the above

REASONING ABILITY
6). D is brother of B. M is brother of B. K is father of M. T is wife of K. How is B related to T?
a)   Son
b)   Daughter
c)   Son or Daughter
d)   Data inadequate
e)   None of these
7). Kailash faces towards north. Turning to his right, he walks 25 metres. He then turns to his left and walks 30 metres. Next, he moves 25 metres to his right. He then turns to his right again and walks 55 metres. Finally,he turns to the right and moves 40 metres. In which direction is he now from his starting point?
a)   South-west
b)   South
c)   North-west
d)   South-east
e)   North
8). Each odd digit in the number 5263187 is substituted by the next higher digit and each even digit is substituted by the previous lower digit and the digits so obtained are rearranged in ascending order, which of the following will be the third digit form the left end after the rearrangement?
a)   2
b)   4
c)   5
d)   6
e)   None of these
9). How many such pairs of letters are there in the word OPPORTUNITY each of which has as many letters between them in them in the English alphabet
a)   Seven
b)   Eight
c)   Nine
d)   Ten
e)   More than ten
10). In a certain code language, TRUTHFUL is written as VTWVJHWN, in that code how FAITHFUL will be written?
a)   HKCHVJWN
b)   HCKJVHWN
c)   HCKVJHWN
d)   CHKUJHWN
e)   CHKJUHWN

COMPUTER APTITUDE
11). A disk's content that is recorded at the time of manufacture and that cannot be changed or erased by the user is–
a)   Memory-only
b)   Write-only
c)   Once-only
d)   Run-only
e)   Read-only
12). A _____ typically connects personal computers within a very limited geographical area, usually within a single building.
a)   LAN
b)   BAN
c)   TAN
d)   NAN
e)   None of these
13). An e-mail address typically consists of a user ID followed by the ______ sign and the name of the e-mail server that manages the user’s electronic post office box.
a)   @
b)   #
c)   &
d)   $
e)   None of these
14). A file extension is separated from the main file name with a(n) _________, but no spaces.
a)   question mark
b)   exclamation mark
c)   underscore
d)   period
e)   None of these
15). A collection of related information sorted and dealt with as a unit is a—
a)   disk
b)   data
c)   file
d)   floppy
e)   None of these

GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). South India's first underground metro has recently been flagged off in
a)   Chennai
b)   Bengaluru
c)   Thiruvananthapuram
d)   Mumbai
e)   None of these
17). As per the latest data disclosed by the government for assessment year 2012-13, what percent of Indians pay income tax?
a)   Only 2 percent
b)   Only 1 percent
c)   Only 4 percent
d)   Only 3 percent
e)   None of these
18). The government of India recently announced that it is ready to clear $ 6.5 bn of oil dues of which of the following countries?
a)   UAE
b)   Iraq
c)   Iran
d)   Saudi Arabia
e)   None of these
19). India with which of the following countries has recently signed a landmark Air Services Agreement paving the way for introduction of direct flights between the two countries?
a)   Brazil
b)   South Africa
c)   France
d)   New Zealand
e)   None of these
20). Which of the following mobile operating companies in India has recently appointed six bankers to raise about $2.5 bn (Rs 16,500 cr) through an initial public offering this year?
a)   Airtel
b)   Idea
c)   Reliance
d)   Vodafone
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q. 21-25): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each pair of blanks that best fits the meaning of the sentence as a whole.

21). July and August are the months of the ‘silly season’ for the newspapers in the UK; with everyone on a summer holiday the papers are ________ to look for silly stories to ________ the pages.
a)   needed, darken
b)   forced, complete
c)   compelled, fill
d)   required, full
e)   ready, arrange
22). The Supreme Court of India recently _______ up with two ________ on electoral laws.
a)   appeared, views
b)   gave, circular
c)   came, rulings
d)   sent, laws
e)   brought, advice
23). The value of the rupee ________ the dollar has been declining ________ August 2011.
a)   and, upto
b)   against, until
c)   and, for
d)   vs, in
e)   vis-a-vis, since
24). The recent decision in the Novartis Glivec case continues a long-established tradition ________ India contesting a Northern agenda on patent ________.
a)   of, laws
b)   in, acts
c)   about, regulation
d)   against, rule
e)   for, legislation
25). The cold war ________ friendships and ________ the quality of political discourse.
a)   improved, crippled
b)   damaged, lower
c)   sabotaged, abased
d)   destroyed, debased
e)   disbanded, dishoured

Answers:
1)c    2)c   3)b   4)c   5)a   6)c   7)d   8)b   9)e   10)c   11)e   12)a   13)a   14)e    15)c   16)b   17)b   18)c   19)d   20)d  21)c   22)c  23)e  24)a  25)d

Solutions:

1). c) /? = 52416/1872 + 6.28 = 2.8 + 6.28 = 9.08
2). c) 58/7 of 1568 + 265.75 = x + 2455.60
=> 12992 + 265.75 = x + 2455.60
=> x = 13257.75 – 2455.60 => x = 10802.15
3). b) x = 14.5 + 4.05 + 139.25 => x = 157.80
4). c) 8.25 – 4.20 + 2.8 + 4/x – 2.32 = 5.33
=> 4/x = (5.33 + 4.20 + 2.32) – (8.25 + 2.8) = 0.80
=> x = 4/0.8 = 5
5). a) ? = 0.008 x 0.01 x 0.0072 ÷ 0.000048
= 0.00008 x 0.0072/0.000048 = 8/48 x 72/100 = 0.012
6). c)


7). d)
 
8). b)
 
Arranged in ascending order 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8
So, the third digit form left end is 4.
9). e)
10). c) +2 for all the letters






For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">