8 Jun 2016

SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-3

SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-1
SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-3:
Dear Readers, UIIC and SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE

Direction (Q. 1 to 5): Refer to the following tabular statement which records performance of department ofsurgery of a hospital for the period January to July.



1). How many successful operations were performed up to July?
a)   32
b)   29
c)   25
d)   21
e)   50
2). What percentage of operations was successful during the period covered in the statement above?
a)   75%
b)   60%
c)   58%
d)   29%
e)   80%
3). Which month was worst as per data given in the statement'?
a)   February
b)   April
c)   May
d)   June
e)   July
4). Operations performance of which months can be termed the best?
a)   January
b)   March
c)   April
d)   May
e)   June
5). If there are 50 more operations left to be performed, how many operations must be successful in order to make the overall percentage of successful operations to 70?
a)   39
b)   35
c)   41
d)   34
e)   32
REASONING ABILITY
6). If a boy walks from Nilesh, meets Ankur followed by Kumar, Dev and then Pintu, how many metres has he walked if he has travelled the straight distance all through ?
a)   215 metres
b)   155 metres
c)   245 metres
d)   185 metres
e)   None of these
7). In a code language, if SUGAR is coded as PKLTN and TEA is coded as QGT, how would you code GREAT in the same code language?
a)   ENGTP
b)   LNGTK
c)   LNGTQ
d)   LNGQT
e)   LNGTP
Directions (8 – 10): Read the information carefully and answer the questions based on it.
Five persons are sitting in a row. One of the two persons at the extreme ends is intelligent and other one is fair. A fat person is sitting to the right of a weak person.A tall person is sitting to the left of the weak person and the weak person is sitting between the intelligent and fat person.
8). Tall person is at which place counting from right?
a)   First
b)   Second
c)   Third
d)   Fourth
e)   Cannot be determined
9). Person to the left of weak possesses which of the following characteristics?
a)   Intelligent
b)   Fat
c)   Fair
d)   Tall
e)   Cannot be determined
10). Which of the following persons is sitting at the centre?
a)   Intelligent
b)   Fat
c)   Fair
d)   Weak
e)   Tall
COMPUTER APTITUDE
11). __________ increase the accuracy of a search by fine-tuning the keywords in the search.
a)   Indexes
b)   Italics
c)   Compounds
d)   Links
e)   Operators


12). Which of the following controls the manner of interaction between the user and the operating system?
a)   user interface
b)   language translator
c)   platform
d)   screensaver
e)   None of these


13). The clock rate of a processor is measured in
a)   Milli seconds
b)   micro hertz
c)   megabytes or gigabytes
d)   nanoseconds
e)   megahertz or gigahertz


14). Distributed processing involves
a)   solving computer component problems from a different computer
b)   solving computing problems by breaking them into smaller parts that are separately processed by different computers
c)   allowing users to share files on a network
d)   allowing users to access network resources away from the office
e)   None of these


15). Computers connected to a LAN (Local Area Network) can __________.
a)   run faster
b)   go on line
c)   share information and/or share peripheral equipment
d)   E-mail
e)   None of these

GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). The Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016 came into force on
a)   1st May
b)   2nd May
c)   3rd May
d)   4th May
e)   None of these


17). Indian Railways has recently signed an MoU with which of the following two states for plantation of trees alongside railway track on railway land boundary?
a)   Uttar Pradesh and Uttrakhand
b)   Punjab and Haryana
c)   Bihar and Jharkhand
d)   Jharkhand and Uttar Pradesh
e)   None of these


18). Which of the following states has recently launched Chandranna Bima Yojana on the occasion of Labour Day?
a)   Andhra Pradesh
b)   Telangana
c)   Tamil Nadu
d)   Karnataka
e)   Kerala


19). What is the target for Regional Rural Banks to give to Priority Sector lending?
a)   65%
b)   60%
c)   70%
d)   50%
e)   75%


20). What is the maximum amount of compensation under Banking Ombudsman scheme 2006?
a)   Rs.4 lakh
b)   Rs.3 lakh
c)   Rs.5 lakh
d)   Rs.10 lakh
e)   Rs.15 lakh

ENGLISH LANGUAGE
Directions (21-25):
A.  What is clear is that no one has yet provided evidence for it to be conclusively rejected or validated
B.  To Some people such a notion seems perfectly reasonable, to others it seems quite ludicrous.
C.  Most of the people have curiosity and also possess some knowledge of astrology.
D.  Much of the evidence offering support for this fundamental notion is far from clear-cut
E.  They appreciate that astrology attempts to relate human behavior to the movements of stars and planets.
21). Which sentence should come Second in the Paragraph?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
22). Which sentence should come Fourth in the Paragraph
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
23). Which sentence should come First in the Paragraph
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
24). Which sentence should come Third in the Paragraph
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
25). Which sentence should come Fifth (last) in the Paragraph
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
Answers:
1)b   2)c   3)e   4)b   5)c   6)d   7)c   8)b   9)a   10)b 11)a 12)b 13)e 14)b 15)c 16)a 17)b 18)a 19)e  20)d  21)e   22)a   23)c   24) b   25)d

Solutions:
1). (B) Add the number of successful operations given in the 2nd and 3rd column:5 + 4 + 5 + 6 + 4 + 3 + 2 = 29
2). (C) Out of the total operations performed. 29 were successful or 58%.
3). (E) In July the number of unsuccessful operations was more than successful operations performed.
4). (B) In March five operations were successful and two were unsuccessful or say 70% compared to the previous month.
5). (C) To make 70% score of successful operations.There should be 70 operations successful out of 100.Since there were already 29 successful operations performed till July. There should be 70–29 or 41 successful operations out of the next fifty to make overall percentage 70.
6). (D) Following the instructions as given in the question the total distance covered by the person = 25+ 40 + 30 + 90 = 185 metres.
7). (C)
(8– 10)

8). (B)
9). (A)
10). (B)
(21 to 25): Correct Order is : CEBAD





For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">