11 Jun 2016

SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-6

SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-1
SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-6:
Dear Readers, UIIC and SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). The average weight of 45 boys in a school is 50 kg. If the weight of 5 girl students is added, the average is reduced by half a kilogram. What is the average weight of the girl students?
a)   45kg
b)   44.5kg
c)   46.5kg
d)   45.5kg
e)   44kg
2). A train covers a distance is 50 minutes. If it runs at a speed of 48 km/hr on an average. The speed at which the train must run to reduce the time of journey to 40 min will be
a)   52kmph
b)   53kmph
c)   54kmph
d)   57kmph
e)   60kmph
3). A, B and C do a piece of work individually in 8, 12 and 15 days respectively. A and B start working together but A quits after working for 2 days. After this, C joins and works till completion of the work. In how many days will the work be completed?
a)   3 8/9 days
b)   5 8/9 days
c)   5 2/3 days
d)   6 1/18 days
e)   7 2/3 days
4). A sum of 7930 is divided into 3 parts and given on loan at 5% simple interest to A, Band C for 2, 3 and 4 years respectively. If the amounts of all three are equal after the irrespective periods of loan, then the A received a loan of –
a)   2800
b)   2700
c)   2750
d)   2760
e)   3050
5). A man purchases some orange at the rate of 3 for ` 40 and the same quantity at 5 for` 60. If he sells all the oranges at the rate of 3 for ` 50, find his gain or loss percent (to the nearest integer).
a)   31% loss
b)   31.5% profit
c)   31.5% loss
d)   34% profit
e)   35% loss
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Study the following sitting arrangement carefully and answer the given questions.
A, B, C, D and E are five persons, sitting in a line facing to South – while M, N, O, P and Q are five ladies sitting in a second line parallel to the first line and are facing to North.
B who is just next to the left of D, is opposite to Q. C and N are diagonally opposite to each other.  E is opposite to O who is just next right of M. P who is just to the left of Q, is sitting opposite to D. M is at one end of the line.
6). Who is sitting third to the right of O?
a)   Q
b)   N
c)   M
d)   Data Inadequate
e)   None of these
7). If B shifts to the place of E, E shifts to the place of Q, and Q shifts to the place of B, then who will be the second to the left of the person opposite to O?
a)   Q
b)   P
c)   E
d)   D
e)   None of these
8). Which of the following pair is diagonally opposite to each other?
a)   EQ
b)   BO
c)   AN
d)   AM
e)   EN
9). If O and P, A and E and N and Q interchange their positions, then who will be the second person to the right of the person who is opposite to the person second of the right of P?
a)   D
b)   A
c)   E
d)   O
e)   None of these
10). In the original arrangement who is sitting just opposite to N?
a)   B
b)   A
c)   C
d)   D
e)   None of these
COMPUTER APTITUDE
11). Computer size was very large in
a)   First Generation
b)   Second Generation
c)   Third Generation
d)   Fourth Generation
e)   None of these


12). How many bits are there in ASCII codes?
a)   8
b)   10
c)   12
d)   16
e)   None of these


13). All of the following media can read and write both except?
a)   Flash Memory cards
b)   Floppy Disk
c)   Hard Disk drive
d)   CD ROMs
e)   None of these


14). _______ is the result produced by a computer?
a)   Input
b)   Data
c)   Solutions
d)   Output
e)   Picture


15). To select a particular line in a paragraph ________ is used.
a)   Ctrl + Arrow key
b)   Shift + Arrow Key
c)   Alt + Arrow key
d)   All
e)   None of these


GENERAL/FINANCIAL AWARENESS
16). Who among the following inaugurated the second phase of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Dahod in Gujarat?
a)   Amit Shah
b)   Ashok Dhawan
c)   Anil Goel
d)   Arun Singh
e)   Arun Kumar Jain


17). Which country has successfully launched a remote sensing satellite to carry out land surveys and disaster relief?
a)   Russia
b)   Japan
c)   China
d)   India
e)   USA


18). Which among the following countries has joined hands with “The World Tourism Organization” (UNWTO) to organize the First World Conference on Tourism for Development on 18-21 May 2016, under the theme ‘Tourism for Peace and Development’?
a)   Japan
b)   India
c)   Malaysia
d)   China
e)   Sri Lanka


19). The World Bank said it has approved a $625 million loan to support India's grid-connected rooftop solar programme that will facilitate the installation of ______ of energy across India.
a)   250 MW
b)   420 MW
c)   400 MW
d)   560 MW
e)   525 MW


20). Which Bank has decided to close 24 branches in 15 Indian cities in order to “reflect the changes in customer behaviour”?
a)   HDFC Bank
b)   HSBC India
c)   Standard Chartered Bank
d)   Barclays Bank
e)   None of the above


ENGLISH LANGUAGE
Directions (21-25): Rearrange the following sentences in a proper sequence so as to make a meaningful paragraph and answer the questions given below it.
A.  This particularly occurred in the early thirties.
B.  According to socialism, birth had nothing to do with superiority or inferiority, merit or lack of it in an individual.
C.  Jawahalal Nehru brought the National Movement led by Gandhi still closer to the hearts and minds of people.
D.  Socialism was a new humanist doctrine that swore by equality, freedom and social justice.
E.  Lastly, and most importantly, socialism stood for classlessness and equality.
F.  Similarly, it did not matter whether the colour of skin of a person was black, white or brown.
21). Which of the following will come FIRST after rearrangement of sentences?
a)   C
b)   A
c)   B
d)   E
e)   D
22). Which of the following will come SECOND after rearrangement of sentences?
a)   D
b)   B
c)   C
d)   A
e)   F
23). Which of the following will come FOURTH after rearrangement of sentences?
a)   A
b)   B
c)   D
d)   C
e)   E
24). Which of the following will come LAST after rearrangement of sentences?
a)   A
b)   B
c)   D
d)   C
e)   E
25). Which of the following will come THIRD after rearrangement of sentences?
a)   A
b)   E
c)   D
d)   C
e)   F
Answers:
1)a  2)e  3)b  4)d   5)b   6)b   7)a   8)d   9)b  10)b  11)a  12)a 13)d  14)d 15)b 16)a 17)c 18)d 19)c 20)b 21)a   22)d   23)b   24)e   25)c

Solutions:

Work done by (A + B) in 2 days = 2 × (15 + 10) = 50 units
Remaining units of work = 120 – 50 = 70 units
Work done by (B + C) in a day = 10 + 8 = 18
Time taken of finish the remaining work = 70/18 = 3 8/9
Total time taken = 2 + 3 8/9 = 5 8/9
5). b) Let man purchased 15 oranges of each type.
So, cost price of first type = 40/3 x 15 = 200
Cost price for second type = 60/5 x 15 = 180
Total cost price = (200 + 180) = 380
Total selling price = 50/3 x 30 = 500
Profit percentage = (500 - 380)/380 x 100 = 31.5%
6). b)
7). a)
8). d)
9). b)
10). b)

Questions (21-25):- Correct Order: CADBFE




For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">