7 Jun 2016

SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-2

SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-1
SBI Clerk Mains / UIIC Exam 2016 – Section wise Full Test-2:
Dear Readers, UIIC and SBI Clerk Mains 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-Computer, English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). 9   62    ?      1854    7415  22244
a)   433   
b)   309
c)   406
d)   371
e)   7315
2). 4    8      24      60      ?        224
a)   178
b)   96
c)   109
d)   141
e)   124
3). 8000      1600  320    64      12.8   ?
a)   2.56
b)   3.5
c)   3.2
d)   2.98
e)   13.9
4). 6  9        15      27      51      ?       
a)   84
b)   99
c)   123
d)   75
e)   58
5). 7  8       18      ?        232    1165
a)   84
b)   42
c)   57
d)   36
e)   248
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10):-
In each of the question below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance forming commonly known facts. Read the entire conclusion logically follows form the given statements disregarding commonly known facts.
6). Statements:
All cups are bottles.
Some bottles are jugs.
No jug is plate.
Some plates are tables.
Conclusions
I. Some tables are bottles.
II. Some plants are cups.
III. No table is bottle.
IV. Some jugs are cups.
a)   Only I follows
b)   Only II follows
c)   Only III follows
d)   Only IV follows
e)   Only either I or III follows
7). Statements:
All birds are horses
All horses are tiger
Some tiger are lions
Some lions are monkeys.
Conclusions
I. Some tiger are horses.
II. Some monkey are birds.
III. Some tigers are birds.
IV. Some monkeys are horses.
a)   Only I and III follow
b)   Only I, II and III follow
c)   Only II, III and IV follow
d)   All I, II, III and IV follow
e)   None of the above
8). Statements:
Some chairs are handles
All handles are pots
All pots are mats are buses.
Conclusion
I. Some buses are handles.
II. Some mats are chairs.
III. No bus is handling.
IV. Some mats are handles.
a)   Only I, II and IV follow
b)   Only II, III and IV follow
c)   Only either I or III and II follow
d)   Only either I or III and IV follow
e)   Only either I or III and II and IV follow
9). Statement:
Some sticks are lamps.
Some flowers are lamps.
Some lamps are dresses.
All dresses are shirts
Conclusion
I. Some shirts are sticks.
II. Some shirts are flowers.
III. Some flowers are sticks.
IV. Some dresses are sticks.
a)   None follows
b)   Only I follows
c)   Only II follows
d)   Only III follows
e)   Only IV follows
10). Statements:
Some benches are walls.
All walls are house.
Some houses are jungles are roads.
Conclusion
I. Some roads are benches.
II. Some jungles are walls.
III. Some houses are benches.
IV. Some roads are houses.
a)   Only I and II follow
b)   Only I and III follow
c)   Only III and IV follow
d)   Only II,III and IV follow
e)   None of the above
GENERAL AWARENESS
11). The first day of May is celebrated as
a)   International Workers' Day       
b)   International Heritage Day
c)   International Health Day
d)   International Family Day
e)   None of these


12). Which one of the following has recently signed an MoU with SAARC Development Fund (SDF) for mutual cooperation and collaboration?
a)   RBI
b)   SEBI
c)   SIDBI
d)   NABARD
e)   None of these


13). Union government has recently launched National LED Programme – Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) in which of the following states?
a)   Gujarat
b)   Madhya Pradesh
c)   Meghalaya
d)   Uttar Pradesh
e)   None of these


14). Three Indian names are on the list of fifty scientists elected as ‘Fellows of the Royal Society’ recently. Which one is not among the following?
a)   Vinay Sheel Oberoi
b)   Sriram Ramaswamy
c)   Ramanujan Hegde
d)   Lakshminarayanan Mahadevan
e)   None of these


15). Which of the following states has recently launched Adi Praman, a web-based application?
a)   Assam
b)   Manipur
c)   Maharashtra
d)   Meghalaya
e)   None of these

COMPUTER APTITUDE
16). Which bus carries information between processors and peripherals?
a)   Autobus
b)   Data bus
c)   Address bus
d)   All of the above
e)   None of these


17). Which bus controls the sequencing of read/write operations?
a)   Control bus
b)   Address bus
c)   Data bus
d)   All of the above
e)   None of these


18). The contents of these chips are lost when the computer is switched off?
a)   RAM chips  
b)   ROM chips 
c)   DRAM chips
d)   All of the above     
e)   None of these


19). What are responsible for storing permanent data and instructions?
a)   RAM chips  
b)   DRAM chips
c)   ROM chips 
d)   All of the above     
e)   None of these


20). Which parts of the computer perform arithmetic calculations?
a)   Registers
b)   ALU
c)   Logic bus
d)   All of the above
e)   None of these


ENGLISH LANGUAGE
Directions (21-25): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any.)
21). a) Pakistan has for the first time admitted to the presence / b) of India’s most wanted terrorist, Dawood Ibrahim, / c) on its earth, but has said that / d) he has now been chased out and could be in the UAE. / e) No error
22). a) The Delhi Government will set up seven laboratories / b) in East Delhi to test, verify and calibrate / c) the work and reference standards of different types of balances, / d) weights and measuring equipments used in shops or establishments. / e) No error
23). a) Samajik Suvidha Sangam, also known as Mission Convergence, / b) is the most unique initiative of NCT of Delhi / c) for holistic empowerment of women from vulnerable and / d) most vulnerable sections of society. / e) No error
24). a) The Supreme Court has sought a response of the Centre / b) on a PIL seeking effective functioning of the / c) human rights courts in the country / d) to further the cause of according social justice. / e) No error
25). a) Caught napping by the powerful mining Mafia after a bid / b) on the life of the SDM, the police has now booked / c) the driver of the tractor trolley and / d) filed an FIR against him. / e) No error

Answers:
1)d    2)e   3)a   4)b   5)c   6)e   7)a   8)e   9)a   10)b   11)a    12)c   13)b   14)a   15)c   16)b   17)a   18)a   19)c   20)b  21)c    22)c   23)b   24)a   25)b

Solutions:
1). d) ×7 – 1, x 6 – 1, x 5 – 1, x 4 – 1, x 3 - 1
2). e) +22, +42, +62, +82,  +102
3). a) ÷5, ÷5, ÷5, ÷5, ÷5
4). b) x2 – 3, x2 – 3, x2 – 3, ……….
5). c) x 1 + 1, x 2 +2, x 3 + 3, …………….. 
6). e)


Conclusions: I. x    II. x    III. √   IV.X
Either I or III is true
7). a)


Conclusions: I. √   II. x    III. √   IV. X
So, only I and III follows
8). e)


Conclusions: I. ×   II. √    III.√    IV. √
Either I or III and II, IV are true
9). a)


None is true
10). b)


Only III and IV follow
21). c) Replace ‘earth’ with ‘soil’
22). c) Replace ‘work’ with ‘working’
23). b) Replace ‘the most’ with ‘a’
24). a) Replace ‘of’ with ‘from’
25). b) Replace ‘has’ with ‘have’





For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">