2 Jun 2016

SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-63:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (1-5): Study the following graph carefully and answer the questions given below:
Preferences of people for different professions over the year

1). From 2009 to 2014, the total number of people who preferred Engineering as their profession, was approximately how many million?
a)   1300
b)   1800
c)   1500
d)   2000
e)   1600

2). The number of people preferring Engineering in 2014 was how many million fewer than the number of people preferring Engineering in 2009?
a)   70
b)   50
c)   45
d)   24
e)   75

3). In 2011, the no. of people who preferred Medical as their profession is approximately what per cent of the number of people who preferred Medical, Engineering and Architecture together as their profession in the same year?
a)   65%
b)   35%
c)   55%
d)   75%
e)   45%

4). What is the ratio of the number of people who preferred Medical to that of those who preferred Engineering in the year of 2012?
a)   15 : 11
b)   11 : 19
c)   9 : 7
d)   19 : 21
e)   7 : 9

5). In the year 2013, the Architecture course fee reduces by 50%. Due to the reduction in fees, 50% of the people who had preferred Engineering as their profession, now prefer Architecture. How many millions of people prefer Architecture now?
a)   290
b)   313
c)   330
d)   300
e)   325

Direction (06-10): Study the table to answer the given questions:
Number of cars sold (in thousands) by 5 showrooms during 5 months
Showroom à
Month
A
B
C
D
E
March
154
180
156
215
237
April
167
199
179
181
254
May
191
219
211
163
263
June
205
198
259
165
181
July
215
231
230
178
250

6). What is the average number of cars sold (in thousands) by showroom C in all the given months together?
a)   207
b)   211
c)   213
d)   205
e)   215

7). By what per cent the number of cars sold by showroom B increases from March to July?
a)   24.33%
b)   28.33%
c)   26.33%
d)   32.66%
e)   30.66%

8). The number of cars sold by showroom E increased by 8% from July to August and by 20% from August to September. How many cars were sold (in thousands) by store E in September?
a)   312
b)   318
c)   324
d)   328
e)   336

9). The total number of cars sold by all the given stores together in August was 7/9 of the total number of cars sold by all the given stores together in June. How many cars were sold (in thousands) by all the given stores together in August itself?
a)   756
b)   798
c)   784
d)   826
e)   812

10). The no. of cars sold by showroom D in July is approximately what per cent more than the number of cars sold by showroom A in March?
a)   15.2%
b)   16.4%
c)   15.9%
d)   16.6%
e)   15.6%

Answers: 
1).b)   2).e)   3).e)   4).a)   5).e)   6).a)   7).b)   8).c)   9).c)   10).e) 

Solutions:

1). Total number of people who preferred Engineering = 350+300+300+275+300+275 = 1800
Answer: b)

2). No. of people who preferred Engineering in 2014 = 275 and the number of people who preferred Engineering in 2009 = 350
:. Difference = 350-275 = 75 million
Answer: e)

3). Required percentage
= [(375) / (375+300+175)] × 100
= (375 / 850) × 100
= 44.12; approximately 45%
Answer: e)

4). Required ratio= 375 : 275 =15 : 11
Answer: a)

5). Number of people who shifted from Engineering to Architecture
= 300 × (50/100)=150
:. Total number of people who now preferred Architecture as their profession in 2013 = 175+150= 325
Answer: e)

6). Average number of cars sold by showroom C.
= (156+179+211+259+230) / 5
=1035 / 5
=207 thousand
Answer: a)

7). Required percentage
= [(231-180) / 180] ×100 = 28.33%
Answer: b)

8). Sale of cars from showroom E in September= 250× (108 / 100) × (120 / 100) = 324 thousand
Answer: c)

9). Total number of cars sold by all the showrooms in June=205+198+259+165+181= 1008
Total number of cars sold from all the showrooms in August= 1008 × (7/9) = 784\ Answer: c)

10). Cars sold from showroom A in March = 154
And Cars sold from showroom D in July = 178
:. Required percentage = [(178-154)/154] ×100
Approximately 15.6%
Answer: e)

 




More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">