## 3 Jun 2016

### SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Percentage)

SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Percentage) Set-64:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). The difference between 45% of a number and 25% of the same number is 16, what is 7.5% of that number?
a)   12
b)   9
c)   7
d)   6
e)   None of these

2). If 12% of 75% is greater than 5% of a number by 75, the number is
a)   1875
b)   1890
c)   1845
d)   1860
e)   None of these

3). If 50% of a number is added to 50, the result is the number itself, then the number is
a)   60
b)   80
c)   40
d)   100
e)   90

4). A number on subtracting 14 from it, reduces to 90% of the same number. What is the number?
a)   145
b)   134
c)   140
d)   118
e)   110

5). A number decreased by 25% gives 10.8. the number is
a)   19.6
b)   18.5
c)   17.4
d)   16.3
e)   14.4

6). The total number of students in a school is 5600 out of which 60% are boys, what is the total number of girls in this school?
a)   2240
b)   3360
c)   2860
d)   3240
e)   None of these

7). If a man after spending 85% of the income he saves Rs. 4560 per month, his monthly income is
a)   Rs. 32800
b)   Rs. 31600
c)   Rs. 30400
d)   Rs. 29600
e)   None of these

8). In a class of 60 students and 6 teachers, each student got sweets that are 20% of the total number of students and each teacher got sweets that are 25% of the total number of students. How many sweets were there?
a)   875
b)   840
c)   810
d)   860
e)   895

9). Pradeep invested 20% more than Mohit. Mohit invested 10% less than Raghu. If the total sum of their investment is Rs.17880, How much amount did  Raghu invest?
a)   Rs.6000
b)   Rs. 8000
c)   Rs. 7000
d)   Rs. 5000
e)   None of these

10). Puneet scored 175 marks in a test and failed by 35 marks. If the passing percentage of the test is 35%, what are the maximum marks of the test?
a)   650
b)   700
c)   750
d)   600
e)   None of these

1). d)   2). a)   3). d)   4). c)   5). e)   6). a)   7). c)   8). c)   9). a)   10). d)

Solution:

1). Let the number be x,
Then, 45% of x – 25% of x = 16
à x/100 (45-25) = 16
à x/100 ×20=16
à x = 80
Hence, 7.5% of 80 = 7.5/100 × 80 = 6

2). Let the number be x.
Then, 12/100 × 75/100 × x – 5/100 × x = 75
à 9x/100 – 5x/100 = 75 è  4x/100 = 75
à x = (75×100)/4 = 1875

3). Let the number be x.
Then , 50% of x + 50 = x
à x- (50/100) × x =50
à x/2 = 50 è x= 100

4). Let the number be x
Then, x-14 = 90% of x
à x-90% of x = 14
à x – (90/100) × x = 14
à 10x/100 = 14
à x=14/10 × 100 = 140

5). Let the number be x.
Then, x – 25% of x = 10.8
x-(25/100) ×  x = 10.8
75x/100 = 10.8
x = (10.8 × 100)/75 = 14.4

6). Number of boys = 60% of 5600
= (60/100) × 5600 = 3360
Hence, number of girls = 5600 – 3360 = 2240

7). Savings of the man = (100 - 85) = 15%
Let the monthly income be Rs.x
Then, 15% of x = 4560
à (15/100) × x = 4560
à X = (4560×100)/15 = 30400
à Hence, Monthly income of man = Rs.30400

8). Number of sweets each student gets =20% of 60 = 20/100 × 60 = 12
Number of sweets each teacher gets = 25% of 60 = 25/100 × 60 = 15
Hence, total number of sweets = (12×60 + 15×6) = 720 +90 = 810

9). Let the investment by Raghu be Rs.x
Then, Mohit = x × 90/100 = Rs. 9x/10
Pradeep = 9x/10 × 120/100 = Rs.108x/100
According to the questions,
x + 9x/10 + 108x/100 = Rs. 17880
à (100x + 90x + 108x) / 100 = 17880
à 298x/100 = 17880 => x=Rs.6000

10). Passing marks = 175 + 35 = 210
à Maximum marks ×35% = 210
Maximum marks = (210×100)/35 = Rs.600