11 Jun 2016

SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Problems on Ratio)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Problems on Ratio) Set-73:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). The ratio of passed to failed students in a school is 7:1. If the total number of students in the school is 7200, then what is the number of failed students? (Each of the student has taken the examination)
a)   900
b)   1200
c)   1140
d)   Cannot be determined
e)   None of these

2). A certain amount is distributed among A, B and C in the ration of 4:7:9. What is the difference between the shares of B and A?
a)   5000
b)   500
c)   50
d)   Cannot be determined
e)   None of the above

3). The respective ratio between the present ages of Ram and Rakesh is 6:11. Four years ago, the ratio of their ages was 1:2, respectively. What will be Rakesh’s age after five years?
a)   45 yr
b)   29 yr
c)   49 yr
d)   Cannot be determined
e)   None of these

4). A, B, C and D rented a house and agreed to share the rent as follows A:B = 7:12, B:C = 6:5 and C:D = 10:8. The part rent paid by A is
a)   7/37
b)   12/37
c)   8/37
d)   Cannot be determined
e)   None of these

5). The ratio of money with Vijay and Vinay is 3:5 and that of Vinay and Vikram is 5 : 8. What is the sum of money the three together have?
a)   Rs. 1200
b)   Rs. 1100
c)   Rs. 1400
d)   Cannot be determined
e)   None of these

6). Two numbers are in the ratio 4:5. If each number is increased by 8, the ratio becomes 8:9. The numbers are
a)   16, 20
b)   8, 10
c)   12, 15
d)   Cannot be determined
e)   None of these

7). Two numbers are in the ratio 7:9. If k be subtracted from each, they are in the ratio of 2:3. Find the difference of the tow numbers.
a)   20
b)   30
c)   60
d)   Cannot be determined
e)   None of these

8). Find the value of k  that must be added to 6, 13, 30 and 58, so that they are in proportion is
a)   2
b)   3
c)   6
d)   8
e)   None of these

9). What should be subtracted from 24, 38, 48 and 78, so that they are in proportion?
a)   3
b)   8
c)   16
d)   9
e)   None of these

10). The respective ratio of the present ages of Swati and Trupti is 4:5. Six years, Hence the respectice ratio of their ages will be 6:7. What is the difference between their ages?
a)   2 yr
b)   3 yr
c)   4 yr
d)   5 yr
e)   None of these
Answers:
1).a)   2).d)   3).c)   4).a)   5).d)   6).b)   7).d)   8).a)   9).a)   10).b)  

Solution:

1). Number of failed students = { 1/8 × 7200 } = 900
Answer: a)

2). The given data is insufficient.
Answer: d)

3). Let the age of Ram = x and  Rakesh = y
Then, x/y = 6/11
 x= 6y/11
According to the question
(x-4) / (y-4) = 1/2
2x-8 = y-4
2 × (6y/11) – 8 = y-4
12y/11 – y = -4+8
y/11 = 4
y=44yr
Age of Rakesh after 5 yr = 44 + 5 = 49 yr
Answer: c)

4). A:B = 7 : 12, B:C= 6 : 5 and C:D = 10:8
à  A : B = 7 : 12
B : C = (6×2) : (5×2) = 12 : 10
C : D = 10 : 8
à A : B : C : D = 7 : 12 : 10 : 8
à A’s share = 7/37
Answer: a)

5). The given data is insufficient
Answer: d)

6). Let the two numbers be 4x and 5x
Then (4x + 8) / (5x + 8)  = 8/9
à 36x + 72 = 40x + 64
à  4x = 8 à x= 2
à The numbers are (4×2) and (5×2) i.e 8 and 10
Answer: b)

7). Let the two numbers be 7x and 9x
Then (7x-k) / (9x-k) = 2/3
Here, there are two variables and only one equation
Hence the given data is insufficient.
Answer: d)

8). (6+K) : (13+K) :: (30+K) : (58 +K)
à  (6+k)(58+k) = (13+k) (30+k)
à K2 + 64k + 348 = k2 + 43k + 390
à 21k = 42 è k=2
à Thus 2 must be added
Answer: a)

9).
Answer: a)

10). (S+6)/(T+6) = 6/7
7S + 42 = 6T + 36
7S – 6T = 36 – 42
7 × (4T/5) – 6T = -6
(28T – 30T) / 5 =-6
à -2T = - 30
T = 15 then
S = 4T/5 = (4×15)/5 = 12
Difference = 15 – 12 = 3yr
Answer: b)




 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">