19 Jun 2016

SBI Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions (Blood Relation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI 2016- Practice Reasoning Questions (Blood Relation) Set-69:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


 1). X-Z means X is the mother of Z, X × Z means X is the father of Z and X + Z means X is the daughter of Z, Now if M - N × T + Q, then which of the following is not true?
a)   T is N's daughter
b)   N is wife of Q
c)   M is mother in law of Q
d)   Q is wife of N
e)   T is granddaughter of M
2). If P + Q means P is the father of Q, P × Q means P is the brother of Q. P - Q means P is the mother of Q, then which of the following is definitely true about C - A+ B?
a)   B is the son of A
b)   A is the son of C
c)   B is the father of A
d)   C is the mother of B
e)   B is the daughter of A.
3). If A $ B means A is the father of B, A *  B’ means A is the mother of B, A @ B means A is the wife of B, then which of the following means M is the grandmother of N?
a.    M * T $ N @ R
b.    M * T $ R @ N
c.    M * R $ T @ N
d.    M * R @ T @ N
e.    None of these
Directions ( Q.Nos. 4-6) these questions are based on the following information.
 P x Q means P is brother of Q.
 P ÷ Q ‘means Q is mother of P.
 P - Q means P is father of Q.
 P + Q means Q is sister of P.
4). Which 0f the following means M is the daughter of T?
a)   M + N ÷ J - T
b)   T - J x R + M
c)   M - J x T ÷ K
d)   M + W x R ÷ T
e)   None of these
5). HOW is K related to R in the expression R ÷ T+ K?
a)   Daughter
b)   Sister
c)   Niece
d)   Cannot be determined
e)   None of these
6). Which of the following means D us grandfather of W?
a)   D - K x T - W
b)   D ÷ K x T ÷ W
c)   D - K x T ÷ W
d)   D ÷ K x T - W
e)   None of these
Directions: ( Q.Nos 7-10 ) study the following information and answer the questions given below.
 P= Q means Q is the father of P.
 P * Q means P is the sister of Q.
 P ? Q means Q is the mother of P.
 P $ Q means P is the brother of Q.
 P £ Q means Q is the son of P.
 P x Q means P is the daughter of Q.

7). Which of the following is not correct?
a)   R x S ? T means R is the granddaughter of T
b)   P= Q ? R means R is the grandmother of P
c)   L $ M * O means O is the sister of L
d)   M * O £ P = Q means Q and O are husband and wife
e)   All are correct
8). Which of the following is correct?
a)   V x T * P means P is the maternal uncle of V.
b)   D ? V x T means D is the granddaughter of T
c)   L £ M $ R means R is the paternal uncle of L
d)   M $ R * D? V means M is the son of V
e)   None is correct
9). Which of the following indicates A is the grandfather of B?
a)   M x A = N = B
b)   B $ L x O x A
c)   B x L x A
d)   L * B = S $ Q = A
e)   None of these ‘
10). Which of the following means F is the paternal uncle of G?
a)   G x L $ F $ N
b)   N $ F $ L x G
c)   G x M * F $ L
d)   L = F $ Q £ G
e)   None of these
Answers:
 1). b)  2).  b)  3). a)  4). b)  5). e)  6). a)  7). c)  8). d)  9). d)  10). a)
Explanation:
1). According to generation tree

 Answer: b)
2). According to generation tree,
     Here , A is father of B and C, is                    mother of A
 Answer: b)
3). From Eq.(1), M * T $ N @ R.
   Here T is father of N and M is mother of T, so M is grandmother of N.

  Answer: a)
4). From Eq.(2), T - J x R + M
     Here, J, R and M are in same.      generation while J, is son of T and M is sister of J, so M is the daughter of T.

   Answer: b)
5). According to generation tree,
    Here, T is mother of R and K is sister of T. So K I'd maternal aunt of R.

   Answer: e)
6). From Eq.(1), D - K x T - W
     Here, T is father of W and K is brother of T. So, K is paternal uncle of W, while D is father of K.Hence, D is grandfather of W.

   Answer : a)
7). From Eq.(3), L $ M * O
     Since, the sex of O is not clear so we cannot say that O is the sister of L.Hence, Eq.L $ M * O is not correct.

   Answer : c)
8). From Eq.(4), M $ R * D ? V
     Here, M, R and D are in same generation and V is the mother of D,so M is the son of V. Hence, M $ R * D ? V is definitely correct.

   Answer : d)
 9). From Eq.(4), L * B = S $ Q = A
    Here. S is the father of B and A is the father of S. So, A is the grandfather of B.

   Answer : d)
 10). From Eq.(1), G x L $ F $ N
   Here, L is the father of G and F is the brother of L. So, F is parental uncle of G.  

   Answer : a)





For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">