20 Jun 2016

SBI Clerk/PO 2016- Practice Reasoning Questions (Coding-Decoding)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI 2016- Practice Reasoning Questions (Coding-Decoding) Set-70:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). In a certain code language RESPECT is written as QGPTZIM. How is PATTERN written in that code language?
a)   OCQXXZG
b)   OCQZXXG
c)   OCQXZXG
d)   OCQGZXX
e)   None of these

2). In a certain code language VODAFONE is written as ZYRGLKBU. How is ATRIBUTE written in that code language?
a)   RDXVRQYB
b)   RDXVQRYB
c)   RDXVQBRY
d)   RDWURQBY
e)   None of these

Directions (Q. 3) Select the related group of letters from the given alternatives.
3). NCRT : XMBD : : ? : LVDI
a)   LBYT
b)   BLYT
c)   LYBT
d)   BLTY
e)   None of these

4). If ‘blue’ is called ‘white’, ‘white’ is called ‘green’, ‘green’ is called ‘red’, ‘red’ is called ‘brown’, ‘brown’ is called ‘black’, and ‘black’ is called ‘yellow’, then which of the following represents the colour of human hair?
a)   Red
b)   Brown
c)   Black
d)   Yellow
e)   Blue

Directions (Q. 5-6): ‘+’ means ‘/’, ‘×’ means ‘-’, ‘/’ means ‘×’, ‘-’ means ‘+’, then what will come in place of question mark (?)
5). 36 + 18 / 12 – 44 × 30 = ?
a)   40
b)   32
c)   38
d)   36
e)   None of these

6). 44 + 11 / 4 × 30 – 10 = ?
a)   4
b)   20
c)   24
d)   23.75
e)   None of these

7). How  many such pairs of letters are there in the word EDUCATION each of which has as many letters between them in the word (in both forward and backward direction) as they have between them in English alphabetical series?
a)   Three
b)   Four
c)   Five
d)   Six
e)   None of these

8). In a code language, ‘mok dan sil’ means ‘nice big house’, ‘fit kon dan’ means ‘house is good’ and ‘warm tir fit’ means ‘cost is high’. Which word stands for ‘good’ in that language?
a)   mok
b)   dan
c)   fit
d)   kon
e)   None of these

Directions (Q. 9-10): Study the following arrangement
M  4  B  5  3  W  Z  $  6  %  E  8  F  7  S  9  B  A  2  K  ✮  U  P  3  @  #
9). How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed by a symbol?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

10). If all the letters are dropped from the above arrangement, which of the following will be the eleventh element from the right end?
a)   6
b)   %
c)   $
d)   3
e)   None of these

Answers:
1). c)  2).  d)  3). d)  4). d)  5). c)  6). e)  7). c)  8). d)  9). b)  10). c)

Explanation:
1).

Answer: c)

2).


Answer: d)

3).


Answer: d)

4). We know that human hair are black in nature. Here, black is coded as yellow. Hence, colour of human hair is yellow.
Answer: d)

5). Given expression,
36 + 18 / 12 – 44 × 30
On replacing signs,
36 / 18 × 12 + 44 -30 = 36 × 1/18 × 12 + 44 -30 (on using BODMAS)
= 2 × 12 + 44 -30 = 24 + 44 -30 = 68 – 30 = 38
Answer: c)

6). Given expression,
44 +11 / 4 × 30 – 10
On replacing signs,
44 / 11 × 4 – 30 + 10 = 44 × 1 /11 × 4 – 30 +10 (on using BODMAS)
= 4 × 4 – 30 + 10 = 16 – 30 + 10 = 26 - 30 = -4
Answer: e)

7).

Answer: c)

8). According to the question,
mok dan sil à nice big house     ..(i)
fit kon dan à house is good     ..(ii)
warm tir fit à cost is high          ..(iii)
from eqn (i) and (ii), dan à house
from eqn (ii) and (iii), fit à is
hence, from Eqn (ii) kon à good
Answer: d)

9). Number symbol symbol
3 @ #
Answer: b)

10). After dropping all the letters the new arrangement:
4   5   3   $   6   %   8   7   9   2   ✮   3   @   #
hence eleventh from the right end is $.
Answer: c)


  




For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">