7 Jun 2016

SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Arithmetic Quiz)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Arithmetic Quiz) Set-69:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1). A started a business. After 4 months from the start of the business, B and C joined him. The ratio of the investments of A, B and C was 4 : 6 : 5. If A’s share in annual profit was Rs. 250 more than that of C, what was the total annual profit earned?
a)   Rs. 3740
b)   Rs. 3910
c)   Rs. 4250
d)   Rs. 4900
e)   Rs. 4760

2). A person has to travel from point A to point B in a certain time. Travelling at a speed of 5 kmph he reaches 48 minutes late, and travelling at a speed of 8 kmph he reaches 15 minutes earlier. What is the distance between point A and B?

a)   15 km
b)   9 km
c)   12 km
d)   18 km
e)   14 km

3). 28 men can complete a piece of work in 15 days and 15 women can complete a piece of work in 24 days. What is the ratio of the amount of work done by 30 men in 1 day to the amount of work done by 18 women in 1 day?
a)   21 : 50
b)   15 : 21
c)   7 : 3
d)   7 : 10
e)   10 : 7

4). 18 litres of pure water was added to a vessel containing 80 litres of pure milk. 49 litres of the resultant mixture was then sold and some more quantity of pure milk and pure water was added to the vessel in the ratio of 2 : 1. If the resultant ratio of milk to water in the vessel was 4 : 1, what was the quantity of pure milk added to the vessel? (in litres)
a)   4
b)   8
c)   10
d)   12
e)   2

5). A certain sum is divided among A, B and C in such a way that A gets Rs. 40 more than 1/2 of the sum. B gets Rs. 120 less than 3/8 of the sum and C gets Rs. 200. What is the total sum?
a)   Rs. 1100
b)   Rs. 850
c)   Rs. 960
d)   Rs. 1200
e)   None of these

6). The ratio of the curved surface area to the total surface area of a cylinder is 4 : 5. If the curved surface area of a cylinder is 1232 cm2, what is its height? (in cm)
a)   12 cm
b)   28 cm
c)   10 cm
d)   4 cm
e)   16 cm

7). A bag contains 3 red balls, 5 yellow balls and 7 pink balls. If one ball is drawn at random from the bag, what is the probability that it is either pink or red?
a)   1/3
b)   2/3
c)   11/15
d)   1/15
e)   8/15

8). A woman has Rs. 1368 in one-rupee , two-rupee, five-rupee and ten-rupee denominations. If there are equal no. of coins of each denomination, what is the total no. of coins?
a)   296
b)   276
c)   304
d)   284
e)   316

9). A train crosses a 540 m long bridge in 16 seconds. If the length of the train is 100m, what is the speed of the train?
a)   104 kmph
b)   126 kmph
c)   144 kmph
d)   140 kmph
e)   110 kmph

10). A pipe can fill a tank in 6 hours, but due to a leakage it took 8 hours to fill the tank. If the tank is full, in what time will the tank become empty due to the leakage?
a)   22 hours
b)   24 hours
c)   34 hours
d)   20 hours
e)   36 hours
 Answers:                    


1). c) 2). e) 3). e) 4). a) 5). c) 6). b) 7). b) 8). c) 9). c) 10). b)

Detailed Solutions will be provided Shortly.





 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">