10 Jun 2016

SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-72:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q.1 – 5): Study the following graph carefully and answer accordingly:
The following graph shows the registration of new vehicles in Delhi in 2014.

1).What was the difference between the number of cars registered in January and that in June ?
a)   2000
b)   6000
c)   4000
d)   13000
e)   None of these

2).What was the number of vehicles other than cars registered in March 2014?
a)   5000
b)   37000
c)   40000
d)   10000
e)   None of these

3).What was the percentage increase in the number of vehicles other than car registered from January to June?
a)   200%
b)   183.33%
c)   190%
d)   180%
e)   None of these

4).In which of the following months the % registration of cars with respect to the previous month the maximum?
a)   February
b)   March
c)   June
d)   April
e)   None of these

5).In which of the following months was the registration of vehicles other than cars the maximum?
a)   April
b)   June
c)   May
d)   March
e)   None of these

Directions (Q. 6 – 10): Following table shows the total number of students and percentage of boys among them of different branches of five engineering colleges. Answer the following question based on this table.



6).What is the difference between number of boys in College A and number of girls in College B?
a)   175
b)   180
c)   185
d)   88
e)   195

7).What is the average number of boys studying in Electronics stream in all five colleges?
a)   45
b)   48
c)   50
d)   52
e)   56

8).The number of girls in Telecom stream of College D is what percent of its total students?
a)   40%
b)   42%
c)   44%
d)   48%
e)   50%

9).What is the ratio of number of boys of IT stream of College C to that of College D?
a)   2 : 3
b)   3 : 5
c)   4 : 3
d)   4 : 5
e)   1 : 1

10).Number of boys of Civil stream of College A is how much percentage more than that of the number of girls in Electronics stream of College C?
a)   60%
b)   75%
c)   80%
d)   90%
e)   100%

Answers:                    
1). e) 2). d) 3). b) 4). c) 5). c) 6). d) 7). e) 8). c) 9). c) 10). e)

Solution:

1). Reqd difference = 28 – 21 = 7000
Answer:  e)

2). No.of vehicles other than car registered in March 2014 = 25 – 15 = 10000
Answer: d)

3). No.of vehicles other than car registered in January = 27 – 21 = 6000
No.of vehicles other than car registered in June = 45 – 28 = 17000
Reqd % increase = [ (17000 – 6000) / 6000 ] × 100 = 183.33%
Answer: b)

4). There is maximum slope between the months of May and June
Answer: c)

5). Registration of vehicles other than cars is maximum in the month of May.
Answer: c)

6). 120×(70 / 100) = 84 , 70×(60/100) = 42, 110×(60/100) = 66
40×(55/100) = 22, 160×(60/100) = 96
Total number of boys in College A = 84 + 42 + 66 + 22 + 96 = 310
(116/100) ×50 = 58, (72/100) ×50 = 36, (100/100)×(100-51) = 49,
(60/100) ×(100-65) = 21, (116/100)×50 = 58
Total number of girls in College B = 58 + 36 + 49 + 21 + 58 = 222
Difference between number of boys in College A and number of girls in College B = (310 – 222) = 88
Answer: d)

7). 110×(60/100) = 66, 100×(51/100) = 51, 96×(50/100) = 48
100×(57/100) = 57, 116×(50/100) = 58
Average number of boys studying in Electronics stream in all five colleges = (66 + 51 + 48  + 57 + 58) / 5 = 280 / 5 = 56
Answer: e)

8). Number of girls in Telecom stream of College D = (50/100)×(100-56) = 22
It's total students = 50
(22/50)×100 = 44
Answer: c)

9). 80×(65 / 100) : 65×(60/100)
80 : 60 = 4 : 3
Answer: c)

10). Number of boys of Civil stream of College A = 160×(60/100) = 96
Number of girls in Electronics stream of College C = (96/100) ×50 = 48
[(96 – 48) / 48] × 100 = 100

Answer: e)



 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">