9 Jun 2016

SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series) Set-71:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions(1-10): Find out the wrong number in the given following sequence.
1). 7   4    6    9    20    52.5     160.5
a)   6
b)   4
c)   20
d)   9
e)   52.5
2). 4   6   12   30   75    315    1260
a)   315
b)   75
c)   12
d)   6
e)   30
3).  3   4   13   38   87    166     289
a)   38
b)   13
c)   87
d)   166
e)   4
4).  4   5   9   29    111    556    3335
a)   5
b)   9
c)   29
d)   111
e)   556
5). 2   6   16   38   84    176    368
a)   6
b)   16
c)   38
d)   84
e)   176
6). 2   3   6   18   109    1944     209952
a)   3
b)   6
c)   18
d)   109
e)   1944
7). 1   3   6   11   20  39   70
a)   3
b)   39
c)   11
d)   20
e)   6
8). 2   13   27   113    561   3369    23581
a)   13
b)   27
c)   113
d)   561
e)   3369
9). 50   51    47    56   42    65   29
a)   51
b)   47
c)   56
d)   42
e)   65
10). 3   9    23    99   479    2881    20159
a)   9
b)   23
c)   99
d)   479
e)   2881
Answers:
1).a)    2).b)    3).d)    4).c)    5).e)    6).d)    7).b)    8).a)    9).d)    10).c)   

Solutions
1). ×1/2+1/2, ×1+1, ×1(1/2)+1(1/2)…..
2).  ×1(1/2), ×2, ×2(1/2),…
3). +12, +32, +52, ….
4). ×1+1, ×2-1, ×3+1, ×4-1….
5). ×2+2, ×2+4, ×2+6,…
6). 2×3=6; 3×6=18; 6×18=108; 18×108=1944….
7). 1×2+1=3; 3×2+0=6; 6×2-1=11; 11×2-2=20; 20×2-3=37….
8). 2×2+7=11; 11×3-6=27; 27×4+5=113; 113×5-4=561……
9). 50+12= 51; 51-22=47; 47+32=56;56-42=40;…

10). 3×2 +3 =9 ; 9×3-4 =23; 23×4+5 =97; 97×5-6=479….



 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">