13 Jun 2016

SBI Clerk Mains 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Mains Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series) Set-74:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-5): In the following number series, a wrong number is given. Find out that wrong number.

1). 2   11   38   197   1172   8227   65806
a)   11
b)   38
c)   197
d)   1172
e)   8227

2). 16   19   21   30   46   71   107
a)   19
b)   21
c)   30
d)   46
e)   71

3). 7   9   16   25   41   68   107   173
a)   107
b)   16
c)   41
d)   68
e)   25

4). 4   2   3.5   7.5    26.25   118.125
a)   118.125
b)   26.25
c)   3.5
d)   2
e)   7.5

5). 16   4   2   1.5    1.75   1.875
a)   1.875
b)   1.75
c)   1.5
d)   2
e)   4

Directions (Q. 6-10): What will come in place of the question mark (?) in the following number series?

6). 3   10   32   100   ?
a)   345
b)   460
c)   308
d)   440
e)   None of these

7). 5   3   4   ?   38
a)   8.5
b)   6
c)   7.5
d)   8
e)   None of these

8). 5   6   ?   57   244
a)   21
b)   16
c)   17
d)   15
e)   None of these

9). 3   10   21   ?   51
a)   34
b)   32
c)   33
d)   37
e)   None of these

10). 5   11   ?   55   117
a)   21
b)   27
c)   23
d)   25
e)   None of these

Answers:
1).d)   2).a)   3).d)   4).c)   5).b)   6).c)   7).e)   8).b)   9).a)   10).d) 

Solution:

1). The series is based on the following pattern:
11 = 2 × 3 + 5
38 = 11 × 4 – 6
197 = 38 × 5 + 7
1172 ≠ 197 × 6 – 8
1172 is wrong and it should be replaced by 197 × 6 - 8 = 1174
Answer: d)

2). The series is based on the following pattern:
107 – 71 = 36 = 62
71 – 46 = 25 = 52
46 – 30 = 16 = 42
30 – 21 = 9 = 32
21 – 19 = 2 ≠ 22
19 I should be replaced by 17 for which 21 – 17 = 22
Answer: a)

3). The series is based on the following pattern:
16 = 9 + 7
25 = 16  + 9
41 = 25 + 16
68 ≠ 41 + 25
Answer: d)

4). The series is based on the following pattern:
Obviously, 3.5 is the wrong number which should be replaced by 3.
Answer: c)

5). The series is based on the following pattern:
Obviously, 1.75 is the wrong number which should be replaced by 1.5.
Answer: b)

6). The given series is based on the following pattern:
Hence, 308 will come in place of question mark.
Answer: c)

7). The given series is based on the following pattern:
Hence, 10 will come in place of question mark.
Answer: e)

8). The given series is based on the following pattern:
5 × 1 + (1)2 = 6
6 × 2 + (2)2 = 16
16 × 3 + (3)2 = 57
57 × 4 + (4)2 = 224
Hence, 16 will come in place of question mark.
Answer: b)

9). The given series is based on the following patterns:
Hence, 34 will come in place of question mark.
Answer: a)

10).The given series is based on the following pattern:
5 × 2 + 1 = 11
11 × 2 + 3 = 25
25 × 2 + 5 = 55
55 × 2 + 7 = 117
Hence, 25 will come in place of question mark.
Answer: d)




 

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">