3 Jun 2016

SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk/UIIC Exam 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-65:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (1-10): What should come in place of question mark (?) in the following questions?

1). 12.8% of 8800 – 16.4% of 5550 = 10% of ?
a)   964
b)   2162
c)   2062
d)   1982
e)   2226

2). (2197)2/3 ÷ (28561)3/4 × ? = (√13)5
a)   (13)2
b)   (√13)-2
c)   (13)7
d)   (√13)7
e)   (√13)-7

3). [ (6√11+√11) ×(7√11+9√11)] – (28)2 = ?
a)   454
b)   484
c)   462
d)   478
e)   448

4). 8 (9/47) × 9 (13/56) × 7 (7/11) ÷ 2 (4/9) – 6 (3/5) = ?
a)   488.4
b)   420
c)   223.6
d)   413.6
e)   229.65

5). 1739 ÷ 47 + 2679 ÷ 57 + 3819 ÷ 67 +5159 ÷ 77 + 6699 ÷ 87 + 1245 ÷ 83 = ?
a)   315
b)   300
c)   288
d)   295
e)   324

6). √4902 ÷ ∛(6538.9) × 27.2 = ?
a)   98
b)   97
c)   76
d)   124
e)   100

7). √74000 × 7.24 × 6.1 – 21.3 = ?
a)   12003
b)   11811
c)   13043
d)   10903
e)   12102

8). (7/16) ×9616.2 + (11/20) × 8210 = ?
a)   8732
b)   8928
c)   8723
d)   8887
e)   8920

9). 4498.97 ÷ 25 × ∛(730) = ?
a)   1620
b)   1280
c)   1260
d)   1440
e)   1008

Answers:
1). b)   2). d)   3). e)   4). e)   5). b)   6). e)   7). b)   8). c)   9). a)       

Solutions:

1). ? = [ (12.8×88 -16.4×55.5) × 100 ] / 10
= (1126.4 – 910.2) × 10 = 216.2 × 10
= 2162
Answer: b)

2). [ (13)3 ]2/3 ÷ [(13)4]3/4 × ? = (√13)5
Or, 132 ÷ 133 × ? = (√13)5
Or, 13-1 × ? = (√13)5
Or, ? = 13 ×(√13)5  = (√13)7
Answer: d)

3). ? = 7√11 × 16√11 – 784
= 1232 – 784 = 448
Answer: e)

4). ? = (385/47) × (517/56) × (84/11) × (9/22) – (33/5)
= (385×27)/44 – (33/5) = (51975 - 1452) / 220
= 50523/220 = 229.65
Answer: e)

5). ? = 1739 ÷ 47 + 2679 ÷ 57 + 3819 ÷ 67 + 5159 ÷ 77 + 6699 ÷ 87 + 1245 ÷ 83
= 37 + 47 + 57 + 67 + 77 + 15 = 300
Answer: b)

6). ? = √4902 ÷ ∛(6538.9) × 27.2
≈ 70 ÷ 18.7 × 27.2
= (70/18.7) × 27.2 ≈ 3.7 × 27 ≈ 100
Answer: e)

7). ? ≈ 272 × 7.25 × 6 - 21
= 1972 × 6 – 21 = 11811
Answer: b)

8). ? ≈ (7/16) × 9616 + (11/20) × 8210
≈ 4207 + 4515.5 = 8722.5 ≈ 8723
Answer: c)

9). ? ≈ (4500/25) × ∛(729)
= 180 × 9 = 1620

Answer: a)


 





More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">