24 Jun 2016

SBI Exam 2016 - Important Financial Awareness Questions

SBI Exam 2016- Important Financial Awareness Questions Set-32:
Dear Readers, SBI Exam 2016 Examination is yet to be conducted with new question pattern, Financial Awareness topic was newly added in that pattern, and lot of our readers has requested to provide materials on Financial Awareness and we have planned to provide materials for it, make use of it.

1). Which bank has estimated a loss of Rs. 5,380 Crore in the Final Quarter, the biggest ever quarterly loss in India’s Bank History?
a) SBI
b) PNB
c) ICICI
d) HDFC
e) Axis


2). Which financial institution will invest $38 million in housing finance companies which are focused on affordable housing finance segment?
a) World Bank
b) IBRD
c) IDA
d) ICSID
e) IFC


3). State-run Bank of India said that the government has approved a capital infusion of how much amount in lieu of preferential allotment of shares?
a) 1100cr
b) 1110cr
c) 1130cr
d) 1150cr
e) 1200cr


4). Which bank will lend India €450 million (approximately Rs. 3,300 crore) towards constructing a 23-km long Lucknow Metro rail line and a purchasing a fleet of new trains?
a) European Investment Bank
b) Asian Development Bank
c) World Bank
d) International Finance Corporation
e) African Development Bank


5). Which country's government has committed a loan of Around Rs.14,251 crores for various projects across India, including Jharkhand, Odisha, Madhya Pradesh and the North East?
a) Russia
b) China
c) Japan
d) Australia
e) USA


6). Which company has forayed into the global combine harvester business, by agreeing to acquire 35 per cent stake in Finish firm Sampo Rosenlew, a combine harvester company based in Pori, for 18 million Euro?
a) Mahindra and Mahindra Ltd
b) Tata Group
c) Bajaj Group
d) TCS
e) Reliance Industries


7). Infosys Foundation will provide grant of _______ crore to Indraprastha Institute of Information Technology, Delhi (IIIT-Delhi), to establish the Center for Artificial Intelligence.
a) 30
b) 25
c) 24
d) 32
e) 34


8). Under ‘Chandranna Bima Yojana’ a scheme launched by Andhra Pradesh state government for the working class people, the insurance amount paid to the Insurer worker met with an accidental fatal is
a)  Rs.3lakh
b) Rs.4lakh
c) Rs.5lakh
d) Rs.6lakh
e) Rs.6.5lakh


9). Currency Swap is an instrument to manage
a) currency risk
b) interest rate risk
c) currency and interest rate risk
d) cash flows in different currencies
e) All of the above


10). "Sub-prime" refers to
a) lending done by banks cat rates below PLR
b) funds raised by the banks at sub-Libor rates
c) group of banks which are not rated as prime banks as poor Banker’s Almanac
d) lending done by financing institutions including banks to customers not meeting with normally required credit appraisal standards
e) All of the above


Answers:

1)b   2)e   3)d   4)a   5)c   6)a   7)c   8)c   9)d   10)d





For More Bank exams Important Financial Awareness Questions - Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">