18 Jun 2016

SBI Exam 2016 - Important General Awareness Questions

SBI Clerk 2016 - Important General Awareness Questions
SBI Exam 2016 - Important General Awareness Questions Set-60:
Dear Readers, Here we have given the list of important General Awareness Questions for Upcoming SBI Clerk Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.

1). Which international organization and Asian Development Bank (ADB) has signed a memorandum of understanding (MOU) for jointly-financed projects to strengthen cooperation?
a) The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
b) International Monetary Fund(IMF)
c) World Bank
d) African DevelopmentBank
e) World Trade Organization


2). Which Indian American Sikh woman elected to an important position in the Republican Party at the US national level?
a) Harmeet Kaur Dhillon
b) Gurpreet Kaur Dhillon
c) Jaspreet Kaur Dhillon
d) Aspreet Kaur Dhillon
e) Harjeet Kaur Dhillon


3). With an aim of afforestation on the vast tracts of railland, the Indian Railways signed a MOU with the forest departments of which of the following states for plantation of 5 lakh trees as part of the Green India Mission?
a) Punjab and Haryana
b) Punjab and Uttar Pradesh
c) Uttar Pradesh and Haryana
d) Uttar Pradesh and Bihar
e) Punjab and Gujrat


4). Future group Chairman Mr.____ stepped down as managing director of Future Retail.
a) Kishore Biyani
b) Sunil Mittal
c) Dilip Sanghavi
d) Ratan Biyani
e) Suresh Biyani


5). Who among the following is a foreign policy strategist that has been named as the inaugural Marshall Bouton Asia Fellow of the prestigious Chicago Council on Global Affairs?
a) A Raja Mohan
b) C Raja Mohan
c) P Raja Mohan
d) D Raja Mohan
e) M Raja Mohan


6). Which bank has extended aline of credit (LoC) worth USD 1 billion to Mongolia for developing its railways and related infrastructure?
a) Exim Bank
b) Asian Development Bank
c) World Bank
d) African Development Bank
e) AIIB


7). Who launched a dashboard on EXIM Analytics, a initiative of the Ministry of Commerce and Industry to provide easy access to the public on export and import trends of India?
a) Mr. Nitin Gadkari
b) Mr.J.P Nadda
c) Smt. Nirmala Sitharaman
d) Mr. Harshvardhan
e) Smt. SmritiIrani


8). Shri Suresh Prabhakar Prabhu, Minister of Railways launched one E-enabled application, PMIS for proper Monitoring of all the Railway projects throughout the country. What does PMIS stands for?
a) Power Management Information System
b) Project Management Information System
c) Project Management Information Service
d) Project Management Individual System
e) Project Management Individual Service


9). An eminent statistician, who took over as the part-time Chairperson in the National Statistical Commission?
a) Dr.Radha Binod Barman
b) DR.Prem Kumar Roy
c) Dr.Radha Mohan Singh
d) Dr.BheemSen
e) None of these


10). Shri Piyush Goyal, Minister of State (IC) for Power, Coal and New and Renewable Energy launched which portal of Coal India Limited (CIL).
a) ‘Contract Labour Payment Management System’
b) ‘Contract Law PaymentManagement System’
c) ‘Compact Labour Payment ManagementService’
d) ‘Contract Labour Payment Management Service’
e) None of these


Answers:

1)a   2)a   3)a   4)a   5)b   6)a   7)c   8)b   9)a   10)a



For More General Awareness Questions for Upcoming Exams- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">