28 Jun 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-2:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Direction (Q. 1 – 5): Read the following graph carefully and answer the questions given below.
Number of cars sold by Maruti and Hyundai in different years.

1).In which year was the percentage increase / decrease in selling of Maruti car from previous year the maximum?
a)   2009
b)   2011
c)   2008
d)   2010
e)   None of these

2).What is the respective ratio between total selling of Maruti and Hyundai cars in all the years together?
a)   26 : 29
b)   27 : 31
c)   53 : 51
d)   17 : 19
e)   None of these

3).The total selling of Hyundai in 2007, 2008 and 2011 is what percentage of the total selling of Hyundai in all the years together? (upto two decimal places)
a)   24.37
b)   35.64
c)   28.81
d)   37.29
e)   None of these

4).The selling of Maruti in 2011 is what percentage of the total selling of Maruti in all the years together? (upto two decimal places)
a)   19.64
b)   18.30
c)   22.46
d)   24.19
e)   None of these

5).The selling of Hyundai in 2010 is approximately what percent more than of the selling of Maruti in 2008?
a)   23
b)   28
c)   33
d)   36
e)   39

Direction (Q. 6 – 10): Read the following graph carefully and answer the questions given below.
Profit % earned by two companies in given years :
6).The income of company A in the year 1997 was Rs. 21,75,000. How much was its expenditure in that year?
a)   Rs. 16,11,000
b)   Rs. 15,00,000
c)   Rs. 17,50,000
d)   Rs. 19,75,000
e)   None of these

7).Company B spent Rs. 11,80,000 in the year 1995. Find out the income of company A in that year?
a)   Rs. 15,44,000
b)   Rs. 16,52,000
c)   Rs. 15,34,000
d)   Rs. 16,44,000
e)   None of these

8).If the expenditure of both the companies A and B in the year 1999 was same, then what was the ratio between the incomes of company A to company B?
a)   8 : 7
b)   9 : 11
c)   11 : 9
d)   7 : 8
e)   None of these

9).In which of the following years was there maximum percentage of growth / decline with respect to the  previous in case of company A?
a)   80%
b)   62.5%
c)   37.5%
d)   50%
e)   None of these

10).The expenditure of company B in the year 1995 was Rs. 3,50,000 and income of 1995 was the expenditure in the year1996. Find out its income in the year 1996
a)   Rs. 4,86,750
b)   Rs. 5,75,590
c)   Rs. 6,59,750
d)   Can’t be determined
e)   None of these

Answers:                    
1). d) 2). e) 3). c) 4). a) 5). c) 6). b) 7). c) 8). d) 9). a) 10). c)

Solution:

1).
Answer:  d)
2). Ratio = 5600 : 5900 = 56 : 59
Answer: e)
3). Percent = (1700 / 5900) × 100 = 28.81
Answer: c)
4). Percent = (1100 / 5600) × 100 = 19.64
Answer: a)
5). Increase percent = (300 / 900) × 100 = 33 (approx)
Answer: c)
6). Profit Percent of Company A in year 1997 = 45
Percent of income = 145
Expenditure = (2175000 / 145) × 100 = Rs. 15,00,000
Answer: b)
7). Profit of B in 1995 = 30
Percent of income = 130
Income = (11,80,000 × 130) / 100 = Rs. 15,34,000
Answer: c)
8). Let the expenditure of A and B in year 1999 be Rs.x
A’s income = (x × 140) / 100
B’s income = (x × 160) / 100
Ratio = [(x × 140) / 100] / [(x × 160) / 100] = 140 / 160 = 7 : 8
Answer: d)
9). In year 1997,
Maximum percentage growth = (45 – 25) / 25 = (20 / 25) × 100 = 80% 
Answer: a)
10). Income of company B in 1995
= (350000 × 130) / 100 = Rs. 4,55,000
Income of company B in 1996
= (455000 × 145) / 100 = Rs. 6,59,750.

Answer: c)



More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">