30 Jun 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-3:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions Q (1-5) Refer to the table below and answer the questions that follow.
Salary range for an organisation for all male and female employees

Range (in Rs.)
Male
Female
Salary < 3000
70
45
3000≤salary<5000
140
90
5000≤salary<8000
48
28
8000≤salary<12000
16
8
12000≤salary<20000
9
3
20000≤salary
3
1

1). What is the approximate average monthly income of males in the organisation?
a)   Rs 6248
b)   Rs 5840
c)   Rs 7102
d)   Data Insufficient
e)   None of these

2). What is the minimum average monthly income (approximately) of the female employees who do not earn less than Rs 3000?
a)   Rs 4077
b)   Rs 3946
c)   Rs 4388
d)   Data Insufficient
e)   None of these


3). What is the ratio of the maximum average monthly salaries of all the male employees to all the female employees who earn equal?
a)   19 : 10
b)   5 : 4
c)   4.5 : 3.0
d)   Data Insufficient
e)   None of these


4). What per cent of the total employees earn less than Rs 12000 but more than or equal to Rs 5000 as their monthly salary?
a)   17.4%
b)   21.7%
c)   19.8%
d)   Data Insufficient
e)   None of these


5). Which of the following cannot be deduced from the given data?
a)   On an average, out of 66 employees in the organisation approximately 25 are females.
b)   Less than 3% employees of the organisation earn more than Rs 20000 per month.
c)   Majority of the employees earn more than or equal to Rs. 3000 but less than or equal to Rs 5000 as per month’s salary.
d)   Both (1) and (2)
e)   None of these

Directions Q (6-10) Study the following graph carefully and answer the questions given below it.
Percentage distribution of total employees in different companies


6). What is the number of male employees in company B?
a)   1840
b)   1440
c)   1220
d)   1360
e)   None of these

7). What is the difference between the number of male employees and number of female employees in company A?
a)   300
b)   360
c)   350
d)   320
e)   None of these

8). The total number of female employees in company C is approximately what percent of the total number of employees in company B?
a)   26
b)   29
c)   21
d)   16
e)   12

9). What is the difference between the total number of female employees in company F and total number of female employees in company E?
a)   1080
b)   1020
c)   1040
d)   1050
e)   None of these

10). The total number of female employees in company A is what percent of the total number of female employees in company D?
a)   240
b)   210
c)   225
d)   262
e)   None of these

Answers:                    
1). d) 2). a) 3). d) 4). d) 5). c) 6). b) 7). d) 8). a) 9). c) 10). e)

Solution:

1). Unless we know the exact salary of the employees, we can’t calculate the average salary.
Answer: d)
2). As we are talking about the minimum average salary, we will assume the minimum value of the range for each group. For example, 90 females will have Rs 3000 as the minimum salary and 28 female employees will have Rs 5000 as the minimum salary.
90×3000 + 28×5000 + 8×8000 + 3×12000 + 1×20000   =     4077
                      90 + 28 + 8 + 3 + 1
Answer: a)
3).We do not know exact salaries of those 3 male employees and 1 female employee who earn more than Rs 20000. So we can’t say anything about this.
Answer: d)
4). Total no. of employees = 461
No. of employees who earn more than or equal to 5000 but less than 12000
= 48 + 28 + 16 + 8 = 100
 Required % = 100/461 × 100 = 21.7%
Answer: d)
5). There are 286 male employees and 175 female employees in the company. (1) and (2) are easily inferred from the data but (3) is not, as we cannot find the number of employees earning more than or equal to 3000 but less than or equal to 5000.
Answer: c)

Directions (Q. 6-10) 
Company
Total No.of Employees
Male
Female
A
4000
1840
2130
B
2400
1440
960
C
3200
2560
640
D
2400
800
1600
E
800
-
800
F
3200
1360
1840






  



6).
Answer: b)
7).
Answer: d)
8).
Answer: a)
9).
Answer: c)
10).
Answer: e)


 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">