27 Jun 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation):
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (Q. 1 – 5): Following table shows the number of items (in thousand) produced by four different companies (A, B, C and D) and the ratio of sold to unsold items among them.


1). What is the number of items sold by Company A in all six years together? (Answer options are in thousand)
a)    168.4
b)    171.6
c)    172.1
d)    173.2
e)    None of these

2). What is the average number of items produced by Company D in all six years (Answer options are in thousand)
a)    54.25
b)    55.45
c)    56.75
d)    57.5
e)    None of these

3). The number of items sold by Company D in the year 2009 is what percentage of the number of items which remains unsold by Company D in the year 2006?
a)    58.82%
b)    80%
c)    120%
d)    150%
e)    170%

4). The number of items which remain unsold by Company C in 2008 is what percentage more or less than the number of items which are sold by Company B in the year 2010?
a)    16%
b)    24%
c)    32%
d)    40%
e)    48%

5). What is the difference between the total items sold and the total items that remain unsold by Company D in all six years together?
a)    24220
b)    25640
c)    26380
d)    27550
e)    None of these

Directions (Q-6-10): Study the given information carefully and answer the questions.
     Total number of candidates applied (in lakh), appeared (in lakh), % passed (% of appeared candidates), % selected (% of passed candidates) in IBPS (SO) Exam 2014 in five different states

6).What is the total number of candidates selected in IBPS (SO) Exam from all states together?
a)   162940
b)   110940
c)   141940
d)   145440
e)   None of these

7).What is the ratio of the number of candidates applied from Jharkhand and MP together to the number of candidates passed from Haryana, Kerala and MP in 2014?
a)   630:217
b)   6300:2067
c)   6300:2017
d)   2017:630
e)   1260:219

8).The number of candidates selected in IBPS (SO) Exam from Jharkhand and Delhi together is approximately what per cent of the total number of candidates passed from the same states?
a)   17.5%
b)   21.5%
c)   22%
d)   19.5%
e)   None of these

9).What is the difference between the number of candidates applied from Delhi, Haryana and Kerala together and the number of candidates passed from Jharkhand, MP and Haryana together?
a)   592900
b)   690900
c)   692900
d)   792900
e)   None of these

10).The number of candidates selected from MP is what per cent of the number of candidates passed from Delhi and Haryana together?
a)   17.61%
b)   15.61%
c)   30.21%
d)   19.41%
e)   None of these

Answers:                        
1). c) 2). b) 3). e) 4). d) 5). a) 6). b) 7). c) 8). d) 9). c) 10). a)

Solution:

1). Totalsold = 45.5 × (4 / 7) + 48.6 × (5 / 9) +
40 × (2 / 5) + 55 × ( 3 / 5) + 64.4 × (3 / 7) + 68 × (5 / 8)
= 26 + 27 + 16 + 33 + 27.6 + 42.5
= 172.1 thousand    
Answer:  c)

2). Answer: b)

3). Sold2009 = 34 thousand
UnSold2006 = 20 thousand
Reqd% = (34 / 20) × 100 = 170%
Answer: e)

4). Unsold C2008  = 51 × (8 / 17) = 24 thousand
Sold B2010  = 85 × (8 / 17) = 40 thousand
% less = [(40 – 24) / 40] × 100 = 1600 / 40 = 40%
Answer: d)

5). Sold = 30 + 24.8 + 28.2 + 34 + 24.2 + 37.26 = 178.46 thousand
Unsold = 20 + 27.9 + 28.2 + 17 + 36.3 + 24.84 = 154.24 thousand
Difference = 178.46 – 154.25 = 24.22 thousand
Answer: a)


6).    Required number of candidates selected from all states together
= 16215+50750+21025+12750+10200 = 110940
Answer: b)

7).    Required ratio
= [(5.4+7.2)×100000] / [204000+54400+145000]
= 1260000/403400
= 12600/4034 = 6300/2017
= 6300:2017
Answer: c)

8).    Required % = {(16215+21025) / (108100+84100)}×100
= (37240×100)/192200 = 19.37% ≈ 19.5%
Answer: d)

9).    Required difference = (3.4+5.8+2.3)×100000-(108100+145000+204000)
= 1150000-457100 = 692900
Answer: c)

10). Required % = [ 50750 / (84100+204000) ] ×100
= 5075000/288100 = 17.61%
 Answer: a)





0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">