28 Jun 2016

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Inequality)

SBI PO/IBPS RRB 2016- Practice Reasoning Questions (Inequality) Set-2:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): In the following questions, the symbols β, @, ⓒ, % and ⋆ are used with the following meaning a illustrated below:
‘P ⓒ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P ⋆ Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P β Q’ means ‘P is not greater than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

1). Statement: R ⋆ K,  K % D,  D @ V,  V β M
Conclusion: I. R ⋆ D
                   II. V ⋆ R
                   III. D @ M
IV. M % D
a)   None is true
b)   Only III is true
c)   Only IV is true
d)   Only either III or IV is true
e)   Only either III or IV and II are true

 2). Statement: F % N,  N ⓒ V, W β Y,  Y ⋆ T, 
Conclusion: I. F % W
                   II. T % N
                   III. N % Y
IV. T % W
a)   Only I and III are true
b)   Only I and IV are true
c)   Only II and III are true
d)   Only I, II and IV are true
e)   None of these

3). Statement: B ⓒ T, T ⋆ R,  R % F,  F @ K, 
Conclusion: I. B % R
                   II. F ⋆ T
                   III. R % K
IV. K ⋆ T
a)   None is true
b)   Only I is true
c)   Only II is true
d)   Only III is true
e)   Only IV is true

4). Statement: J @ K,  F β N, N % H, H ⓒ G 
Conclusion: I. G ⋆ N
                   II. N ⓒ J 
                   III. F ⋆ J
IV. J β G
a)   Only I and II are true
b)   Only I , II and III are true
c)   Only II, III and IV are true
d)   All I , II, III and IV are true
e)   None of these

5). Statement: D β T, T @ R, R ⓒ M , M % K
Conclusion: I. R @ D
                   II. R % D
                   III. K ⋆ T
IV. M β T
a)   Only either I or II is true
b)   Only III and IV are true
c)   Only either I or II and III are true
d)   Only either I or II and IV are true
e)   Only either I or II and III and IV are true

Directions (Q. 6-10): In the following questions, the symbols @, $, ⋆, # and % are used with the following meaning a illustrated below:
‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’.
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’.
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’.
‘P % Q’ means ‘P is neither greater than nor smaller than Q’.
‘P ⋆ Q’ means ‘P is not greater than Q’.
Now in each of the following questions, assuming the given statements to be true, find which of the three conclusions I, II III and IV given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

6). Statement: H @ T,  T # F, F % E,  E ⋆ V
Conclusion: I. V $ F
                   II. E @ T 
                   III. H @ V
IV. T # V
a)   Only I, II and III are true
b)   Only I, II and IV are true
c)   Only II, III and IV are true
d)   Only I, III and IV are true
e)   All I, II, III and IV are true

7). Statement: D # R, R ⋆ K,  K @ F,  F $ J
Conclusion: I. J  # R
                   II. J # K
                   III. R # F
IV. K @ D
a)   Only I, II and III are true
b)   Only II ,III and IV are true
c)   Only I, III and IV are true
d)   All I, II, III and IV are true
e)   None of these

8). Statement: N % B, B $ W, W # H, H⋆M
Conclusion: I. M @ W
                   II. H @ N
                   III. W % N
IV. W # N
a)   Only I is true
b)   Only III is true
c)   Only IV is true
d)   Only either III or IV is true
e)   Only either III or IV and I are true

9). Statement: R⋆D, D$J, J#M, M@K
Conclusion: I. K # J
                   II. D @ M
                   III. R #  M
IV. D @ K
a)   None is true
b)   Only I is true
c)   Only II is true
d)   Only III is true
e)   Only IV is true


10). Statement: M $ K, K @ N, N ⋆ R, R # W
Conclusion: I. W @ K
                   II. M $ R
                   III. K @ W
IV. M @ N
a)   Only I and II are true
b)   Only I, II and III are true
c)   Only III and IV are true
d)   Only II, III and IV are true
e)   None of these

Answers:                    
1). d) 2). b) 3). d) 4). a) 5). e) 6). b) 7). e) 8). e) 9). a) 10). e)

Explanation:

1).
R<K    ..(i);
K>D    ..(ii);
D = V   ..(iii);
V ≤ M    ..(iv)
From (i) and (ii), R and D can’t be compared. Hence I and II do not follow.
From (iii) and (iv), D=V≤ M or D ≤ M. hence either III (D = M) or IV (M > D) follows.
Answer: d)

2). F>N   ..(i);
N≥W   ..(ii);
W≤ Y   ..(iii)
Y<T   ..(iv)
From (i) and (ii), F>N≥W or F>W. Hence  I follows.
From (ii) and (iii), N and Y can’t be compared. Hence II and III do not follow
From (iii) and (iv), W≤Y<T or T>W. Hence IV follows.
Answer: b)

3). B≥T  ..(i)
T<R   ..(ii)
R>F    ..(iii)
F = K   …(iv)
From (i) and (ii), B and R can’t be compared. Hence I does not follow.
From (iii) and (iv), R>F=K or R>K. hence III follows.
Answer: d)

4). J=F    ..(i);
F≤N    ..(ii);
N>H   ..(iii);
H≥G   ..(iv);
From (iii) and (iv), N>H≥G or G<N
Hence I follows
From (i) and (ii), J=F≤N or N≥J
Hence II follows
From (i), III (F<J) is false.
From I and II, G and J can’t be compared. Hence IV does not follow.
Answer: a)

5). D≤T  ..(i);
T=R    ..(ii);
R≥M   ..(iii);
M>K   ..(iv);
From (i) and (ii), D≤T=R or D≤R
Hence either I (R = D) or II (R>D) follows
From (ii) and (iii), T=R≥M or M≤T
Hence IV follows
From (iv) and IV, K<M≤T or K<T
Hence III follows
Answer: e)

6). H>T    ..(i)
T<F     ..(ii)
F=E    ..(iii)
E≤V    ..(iv)
Comparing (ii), (iii) and (iv), we get
T<F=E≤V     ..(v)
Hence V≥F and I is true
Also, E>T and II is true
Again, T<V and IV is true.
 From (i) and IV, H and V can’t be compared. Hence III is not true
Answer: b)

7). D<R    ..(i)
R≤K     ..(ii)
K>F    ..(iii)
F≥J    ..(iv)
Combining these, we get D<R≤K>F≥J
Now, J and R can’t be compared. Hence I does not follow
J<K and II follows
R and F can’t be compared. Hence III does not follow
K>D and IV follows.
Answer: e)

8). N=B    ..(i)
B≥W     ..(ii)
W<H    ..(iii)
H≤M    ..(iv)
Combining these, we get N=B≥W<H≤M.
H and N can’t be compared. Hence II does not follow
Again, W≤N. which means either III (W =N) or IV (W < N) is true.
Answer: e)

9). R≤D    ..(i)
D≥J     ..(ii)
J<M    ..(iii)
M>K    ..(iv)
None of these given quantities can be compared.
Answer: a)

10). M≥K    ..(i)
K>N     ..(ii)
N≤R    ..(iii)
R<W    ..(iv)
From (i) and (ii), M≥K>N or M>N    ..(v)
From (iii) and (iv), N≤R<W or N<W   ..(vi)
Now, from (ii) and (iv), W and K can’t be compared. Hence I is not true.
From (iii) and (v), M and R can’t be compared. Hence II is not true.
From (ii) and (vi), K and W can’t be compared. Hence III is not true.
IV is definitely true from (v)
Answer: e)




More Practice Reasoning Questions for SBI PO/IBPS RRB -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">