28 Jun 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-1

SBI PO/IBPS RRB  Exam 2016 – Section wise Full Test-1:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
1). A family consists of a grandfather, 5 sons and daughters and 8 grandchildren. They are to be seated in a row dinner. The grandchildren wish to occupy 4 seats at each end and the grandfather refuses to have of him. The number of ways in which the family can be made to sit is
a) 11360
b) 11520
c) 21530
d) 22530
e) None of these

2). What sum of money at compound interest will amount to Rs. 4781.70 in three years if the rate of interest is 5% for the first year, 10% for the second year and 15% for the third year?
a) 3280
b) 3450
c) 3600
d) 3720
e) 3800

3). A person sold 3/5 of a consignment at a profit of 35% and the rest at a loss of 25%. If there was an overall profit of 715 what is the actual cost of the consignment?
a) Rs.6000
b) Rs.6300
c) Rs.6500
d) Rs.6800  
e) Rs.7000

4). The perimeter of a square is equal to twice the perimeter of a rectangle of length 8cms and breadth 7cms. What is the circumference of a semicircle whose diameter is equal to the side of the square?
a) 38.57cms
b) 23.57cms
c) 42.46cms
d) 43.57cms
e) 47.47cms

5). 18 women and 14 men together can complete a piece of work in 8 days. The work done by a woman is one-third of that done by a man in one day. If 18 women and 14 men started working and, after 3 days, 10 men left and 6 women joined, in how many more days will the work be completed ?
a) 16 days
b) 18 days
c) 8 2/5 days
d) 7 2/5 days
e) 8 1/3 days

REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the question given below:
P, Q, R, S, T, V and W are seven friends working in a call centre. Each of them has different day offs in a week from Monday to Sunday not necessarily in the same order. They work in three different shifts I, II and III with at least two of the min each shift.
R works in shift II and his day off is not Sunday. P’s day off is Tuesday and he does not work in the same shift with either Q or W. None of those who work inshift I has day off either on Wednesday or on Friday. V workds with only T in shift III. S’s day off is Sunday. V’s day off is immediate next day of that of R’s day off.T’s day off is not on Wednesday. W’s day off is not on the previous day of P’s day off. S works in shift I. Q does not work in the same shift with R and his day off isnot on Thursday.
6). Which of the following is W’s day off?
a) Tuesday
b) Monday
c) Saturday
d) Data inadequate
e) None of these

7). Which of the following is R’s day off?
a) Friday
b) Thursday
c) Tuesday
d) Wednesday
e) None of these

8). Which of the following groups of friends work in shift II?
a) RP
b) RV
c) QWS
d) Data inadequate
e) None of these

9). Which of the following is Q’s day off?
a) Friday
b) Wednesday
c) Thursday
d) Monday
e) None of these

10). Which of the following groups of friends work in shift I?
a) RV
b) RP
c) QWS
d) Data inadequate
e) None of these

ENGLISH
Directions (questions. 11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.
11). As the Central government _______ more fiscal freedom to the states, they seem to be cutting ________ to social sectors, especially agriculture and allied areas.
a)   Revolves, means
b)   Involves, resources
c)   Devolves, allocations
d)   Constricts, distribution
e)   Disallow, consumption

12). Today, players are getting ________ aggressive about recovering lost ________ and the market is opening up too.
a)   Nearly, faiths
b)   Harshly, fields
c)   Barely, confidence
d)   Extremely, condition
e)   Increasingly, grounds

13). The proposed Environmental Laws Bill ________ substantial damage as an act of violation, omission or negligence by which the community at ________ is affected due to pollution damage to land, air or water.
a)   Revokes, all
b)   Includes, least
c)   Inserts, large
d)   Excludes, par
e)   Empowers, best

14). A Hawaiian fisherman died when a swordfish he ________ speared in a harbor on the Big Island ________ him in the chest with its sharp bill.
a)   Had, struck
b)   Has, strike
c)   Was, inserted
d)   Did, left
e)   Could, shot

15). Around 20 children were rushed to BJR hospital with _______ of food poisoning after they consumed the afternoon meal at a ______ anganvadi.
a)   Signs, nearby
b)   Symptoms, nearby
c)   Fever, nearest
d)   Symbol, near
e)   Characteristics, large

Answers:                                
1). d)   2). c)   3). c)   4). a)   5). d)   6). c)   7). d)   8). a)   9). d)   10). c) 11). c)   12). e)   13). c)   14). a)   15). b)

Solutions:

1). d) According to question, total number of seats= 1 grandfather + 5 sons and daughters + 8 grandchildren = 14
The grandchildren occupy the 4 seats on either side of the table in 8P4 × 4! = 8!
The grandfather a seat in 4 ways (i.e., S6, S7, S8, S9). And, the remaining seats can be occupied in 5! = 5 × 4 × 3 × 2 = 120 ways (5 seat for sons and daughters)
Hence, the total number of required ways= 8! × 480 = 19353600


3). c)  Let the total cost of the consignment be x.
∴ (3x/5 x 135/100 + 2x/5 x 75/100) - x = 715
(81x/100 + 30x/100) - x = 715
111x/100 - x = 715
∴ 11x = 715 x 100
∴ x = 6500

4). a) Perimeter of square = 2 x Perimeter of rectangle = 2 x 2 (8+7) = 60 cm.
Therefore, Side of square = 60/4 = 15 cm.
Therefore, Diameter of semi-circle = 15 cm
Therefore, Circumference of semi-cricle = πd/2 + d = 22/7x2 x 15 + 15 = 38.57 cm.

5). d) Work done by a woman in one day is 1/3rd of the work done by a man in one day => 3w = 1m
By question, 18w + 14 m = 20 m
20 m complete the work in 8 days.
in 3 days 3/8 work is done
work remaining = 1 - 3/8 = 5/8
20 m - 1 work - 8 days.
12 m - 5/8 work – (8 x 20)/(12 x 5/8) = 25/8 = 8 1/3 days

(6 – 10):

6). c)
7). d)
8). a)
9). d)

10). c)

For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">