29 Jun 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-2

SBI PO/IBPS RRB  Exam 2016 – Section wise Full Test-2:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
1). Varun brought a Table and a chair for Rs.3000. He sold the table at a profit of 20% and the chair at a loss of 10%, thereby makes a profit of 2% on the whole. Find the cost of the Table.
a) 1500
b) 1600
c) 1200
d) 1800
e) 1400

2). When a number is divided by 12, then dividend becomes 1/4th of the other number. By how much per-cent first number is greater than the second number?
a) 150
b) 200
c) 300
d) Data Inadequate
e) None of these

3). An amount of Rs. 735 is divided among A, B and C such that if their shares be reduced by Rs. 25 less, their shares would be in the ratio of 1:3:2. The money received by C is
a) Rs. 195
b) Rs. 200
c) Rs. 215
d) Rs. 225
e) Rs. 245

Directions (4 – 5): Study the following graph carefully and answer the questions given below:
Distribution of candidates who were enrolled for MBA entrance exam and the candidates (out of those enrolled who passed the exam in different institutes:

4). What percentage of candidates passed the Exam from institute T out of the total number of candidates enrolled from the same institute?
a) 50%
b) 62.5%
c) 75%
d) 80%
e) 85%

5). What is the ratio of candidates passed to the candidates enrolled from institute P?
a) 9 : 11
b) 14 : 17
c) 6 : 11
d) 9 : 17
e) 14 : 11

REASONING
Directions (6 – 7): In each of the questions below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follow from the given statements disregarding commonly known facts.

6). Statements:
Some boxes are toys. Some toys are nails. Some nails are stores. Some stores are shops.
Conclusions:
I. Some nails are boxes. II. Some toys are shops. III. No nail is box.
a) Only I follows
b) Only III follows
c) Only either I or III follows
d) Only II follows
e) None of the above

7). Statements:
All doors are windows. No window is house. Some houses are buildings. All buildings are skies.
Conclusions:
I. Some skies are doors.II. Some skies are houses.III. Some buildingsare doors.
a) Only I follows
b) Only II follows
c) Only III follows
d) Only II and III follow
e) None of these

Directions (8 – 9): Study the following information carefully and answer the given questions.
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input:  joy far 35 27 16 96 height star
Step I: 96joy far 35 27 16 height star
Step II: 96 far joy 35 27 16 height star
Step III: 96 far 35 joy 27 16 height star
Step IV: 96 far 35 height joy 27 16 star
Step V: 96 far 35 height 27 joy 16 star
And step V is the last step of the rearrangement.
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

8). Input:organize 19 12 stable room 35 72 house
How many steps will be required to complete the arrangement?
a) Five
b) Six
c) Seven
d) Four
e) None of the above

9). Input:bake never store 51 26 33 age 49
Which of the following will be step V?
a) 51 age 49 bake 33 never 26 store
b) 51 age 49 bake never store 26 33
c) 51 age bake never store 26 33 49
d) 51 bake never store26 33 age 49
e) There will be no such step

10). Directions: Study the following information to answer the givenquestions.
i) There are 8 friends A, B, C, D, E, F, G, H seated in a circle facing thecentre.
ii) AC, DG, HE and FB are seated adjacent to each other. A is also seatedadjacent to H.
iii) B is 2nd to the right of H.
iv) E is 3rd to the right of C.
10. Who is 2nd to the left of A?
a) D
b) G
c) F
d) Cannot be determined
e) None of these

ENGLISH
Directions(Q.11-15): Rearrange the following five sentences (A),(B),(C),(D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below:
(A) In the circumstances, plastic money in the form of credit and other cards has become a preferred mode of payment and has wide acceptance among public.
(B) Payments for purchase can be made in cash, cheque or cards.
(C) Cheque are not often accepted as the credit standing of the person issuing a
 Cheque is not apparent.
(D) With the increasing use of the plastic, the financial system is moving more towards cashless transactions.
(E) In respect of cash, there is the limitation that bigger payments cannot be made in cash on account of the need to carry bulk.

11).Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)    C
b)    A
c)    E
d)    B
e)    D

12).Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)    E
b)    A
c)    C
d)    D
e)    A

13).Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)    B
b)    D
c)    A
d)    E
e)    C

14).Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)    E
b)    A
c)    B
d)    D
e)    C

15).Which of the following should be the FIFTH (LAST) sentence after rearrangement?
a)    E
b)    C
c)    D
d)    A
e)    B

Answers:
1)c   2)b   3)d   4)c   5)c   6)c   7)b   8)d   9)a   10)d 11)d)   12)a)   13)e)  1 4)b)   15)d)

Solutions:


6). c) Either I or III follows

7). b) Only II follows


8). d) Input:organize 19 12 stable room 35 72 house
Step I: 72 organize 19 12 stable room 35 house
Step II: 72 house organize 19 12 stable room 35
Step III: 72 house 35 organize 19 12 stable room
Step IV: 72 house 35 organize 19 room 12 stable
So, four steps will required to complete the arrangement.

9). a) Input: bake never store 51 26 33 age 49
Step I:51 bake never store 26 33 age 49
Step II:51 age bake never store 26 33 49
Step III:51 age 49 bakenever store 26 33
Step IV:51 age 49 bake 33 never store 26
Step V:51 age 49 bake 33 never 26 store

10). d)


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">