30 Jun 2016

SBI PO/IBPS RRB Exam 2016 – Section wise Full Test-3

SBI PO/IBPS RRB  Exam 2016 – Section wise Full Test-3:
Dear Readers, SBI PO/IBPs RRB 2016 was approaching shortly for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the four sections such as, Aptitude, Reasoning-English, and General/Financial Awareness. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
Direction (1 – 2): What value should come in place of question mark (?) in the following equations?

1). 4.78% of 1255 + 3.24% of 440=0.5% of ?
a) 14849
b) 14889
c) 14789
d) 14859
e) 14749

2). (18)7 x (5832)-2 ÷ (324)-1 = (18)7
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
e) 5

Direction (3 – 4): Which is the next number in the following number series?
3). 4, 45,     368,   2583, 15504,         ?
a) 77521
b) 77522
c) 77523
d) 77524
e) 77525

4). 15,         27,     78,     270,   1128, ?
a) 5700
b) 5780
c) 5720
d) 5740
e) 5760

Direction (5 – 6): For the two given equations (I) and (II), given
5). l. 4x2 - x - 3 = 0 ll. y2 + 4y + 4 = 0
a) if x > y
b) if x ≥ y
c) if x < y
d) if x ≤ y
e) if x = y

6). l. x2 - 49x + 45 = 0 ll. 4y2 + 3y - 1 = 0
a) if x > y
b) if x ≥ y
c) if x < y
d) if x ≤ y
e) if x = y

REASONING
Directions (7 – 8): In a certain code,
a) ‘Kemp Lamp Tems’ means ‘Speak The Truth’
b) ‘Bis Tim Nak’ means ‘Always Seek Knowledge’
c) ‘Tim Tems Sik’ means ‘Knowledge Is Truth’
d) ‘Lik Bis Zap’ means ‘Never Seek Violence’

7). Which letter code stands for ‘Always’?
a) Nak
b) Tim
c) Bis
d) Zap
e) Tems

8). To find the answer to the above question, which of the given statement is not necessary?
a) A
b) B
c) C
d) D
e) All statements are required

9). M is brother of K. T is sister of M. J is brother of T. H is father of J. How is K related to H?
a) Niece
b) Son
c) Brother
d) Sister
e) Data Inadequate

10). Statement: “Let us enter into a deal with company Y to come out of our financial crisis.” — Company X
Assumptions: I. Company Y can bail company X out of its financial crisis.
II. Two companies can enter into a deal.
III. Company Y is financially sound.
a) Only II and III
b) Only II
c) Only I and III
d) Only III
e) None of these

Directions (11 – 12): In the following questions, the symbols α, β, γ, δ, ε are used with the following meaning.
P α Q means P is greater than Q.
P β Q means P is either greater than or equal to Q.
P γ Q means P is equal to Q.
P δ Q means P is smaller than Q.
P ε Q means P is either smaller than or equal to Q.
Now in each of the following questions assuming the given statements to be true, find which of the two conclusions I and II given below them is/are definitely true? Give answer
a)   if only conclusion I is true;
b)   if only conclusion II is true;
c)   if either I or II is true;
d)   if neither I nor II is true; and
e)   if both I and II are true.

11). Statements: P α A, I γ D, K ε A, I β P
Conclusions: I. I δ K II.  D δ A
12). Statements: U β S, N γ A, H α U, A ε S
Conclusions: I. U δ A II. A γ U
ENGLISH
Directions (Q.13-17): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

 13). The Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana, a financial inclusion mission ___________ by PM Narendra Modi ___________ off with a bang, with a record 15 million new bank accounts opened on the first day itself.
a)   Effected, took
b)   Concluded, knock
c)   Initiated, blasted
d)   Launched, kicked
e)   Opened, let

14).Wayne Rooney has been named England captain, taking ____________ the leadership role of an inexperienced team in a rebuilding phase __________ its worst-ever World Cup.
a)   Over, following
b)   For, having
c)   Off, succeeding
d)   Up, accompanying
e)   On, after

15).The suffering in Gaza has been so ________ that people are bound to be overjoyed at the news that a permanent ceasefire has been ____________ between Harmas and Isreal.
a)   Much, arrived
b)   Outrageous, setup
c)   Intense, agreed
d)   Deep, established
e)   Disturbing, reached

16).The CBI has registered a case against Bengal India Global Infrastructure for allegedly cheating Central Bank of India by ___________ loans using ______ documents
a)   Taking, false
b)   Availing, forged
c)   Sanctioning, fabricated
d)   Allowing, genuine
e)   Giving, real

17).One notable feature of Nigerian politics is the _____________ at which political actors switch ___________ from one political group to another.
a)   System, assistance
b)   Frequency, allegiance
c)   Repetition, resistance
d)   Occurrence, association
e)   Repetition, resistance

Answers:
1)a   2)c   3)d   4)a   5)a   6)c   7)a   8)a   9)e   10)a   11)d   12)c 13)d   14)a   15)d   16)a   17)b

Solutions:
1). a) 0.5 x ?/100 = 4.78 x 1255/100 + 3.24 x 440/100 = 59.989 + 14.256
∴ ? = 74.245 x 100/0.5 = 14849

2). c) (18)7 x (183)-2 ÷ (182)-1
= (18)7 x (18)-6 ÷ (18)-2
= (18)7-6+2 = (18)3

3). d) Series is x9 + 9, x8 + 8, x7 + 7, x6 + 6.

4). a) x1 + 12, x2 +24, x3 + 36, x4 + 48.......

5). a) l. 4x2 - 4x + 3x - 3 = 0
4x(x - 1) + 3 (x - 1) = 0
(4x + 3) (x - 1) = 0
x = 1, -3/4
ll. y2 + 4y + 4 = 0
(y + 2)2 = 0
y + 2 = 0 => y = -2
∴ x > y

6). c) l. 6x2 + 9x + 8x + 12 = 0
3x(2x + 3) +4(2x + 3) = 0
x = -4/3, -3/2
ll. 8y2 + 4y + 6y + 3 = 0
4y(2y + 1) +3(2y + 1) = 0
(2y + 1) (4y + 3) = 0
∴ y = -1/2, -3/4
∴ x < y

7). a) From b and c we have ‘Knowledge’ = ‘Tim’
From b and d we have ‘Seek’ = ‘Bis’
So ‘Always’ is coded as ‘Nak’

8). a) Only statement A is not required.

9). e) Obviously, sex of K is not known. Therefore, K is either son or daughter of H. Hence option (5), ie ‘Data inadequate’ is the correct answer.


10). a) The assumption I is valid. The speaker is assuming that by possessing such qualities, one may overcome bottlenecks in the way to success. We can’t assume whether possessing such qualities is hard or not. Hence II is not implicit.

11). d) P > A ... (i), I < D ... (ii), K ≤ A ... (iii), I ≥ P ... (iv)
From (i), (iii) and (iv), I ≥ P > A ≥ K => I > K, Hence I is not true.
From (i), (ii) and (iv), D > I ≥ P > A => D > A, Hence II is not true.

12). c) U ≥ S .... (i), N < A ... (ii), H > U ... (iii), A ≤ S ... (iv)

From (i) and (iv), U ≥ S ≥ A => U ≥ A => Either U = A or U > A or A < U. Hence either I or II is true.


For More SBI Clerk 2016 Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">