9 Jun 2016

SBI / UIIC 2016 - Important General Awareness Questions

SBI Clerk 2016 - Important General Awareness Questions
SBI / UIIC 2016 - Important General Awareness Questions Set-52:
Dear Readers, Here we have given the list of important General Awareness Questions for Upcoming SBI Clerk Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.


1). The Prime Minister, Shri NarendraModi, launched______ - the e-trading platform for the National Agriculture Market on pilotbasis.
a)    e-Krishi Market
b)    e-Agri Market
c)    e-NAM
d)    e-Bazaar
e)    e-Market


2). Pakistan and _______ began their fifth joint air exercise, Shaheen-V, at an operational base in Pakistan.
a)    USA
b)    China
c)    Russia
d)    UAE
e)    North Korea


3). Who has been appointed as the new chairperson of the National Monument Authority (NMA)?
a)    Usha Ananth Subramaniyam
b)    Chanda Kochhar
c)    Pankaj Jain
d)    Arundhati Bhattacharya
e)    Susmita Pandey


4). The Indian Navy has collaborated with ______ to provide recognition to the in service training that sailors get by giving them graduationdegrees.
a)    Jamia Millia Islamia
b)    Jawahar Lal Nehru University
c)    Allahabad Muslim University
d)    Indira Gandhi National Open University
e)    Lucknow University


5). Who has been appointed asthe first woman Chief Justice of Nepal?
a)    Manish Koirala
b)    Sarita Giri
c)    Bidhya Devi Bhandari
d)    Sushila Karki
e)    Mamta Kulkarni


6). BRICS New Development Bank (NDB) gave a $250million funding to ________for a renewable energy project. India is among the first four countries to get a loan from the newly established BRICS New Development Bank (NDB).
a)    SBI
b)    Canara Bank
c)    Axis Bank
d)    HDFC
e)    ICICI


7). NSDC has signed an agreement with ICDL Asia of Singapore to collaborate on improving digital literacy skills of Indians. What does NSDC stands for?
a)    National Social Development Corporation
b)    National Skills Development Company
c)    National Skill Development Company
d)    National Skills Development Corporation
e)    National Skill Development Corporation


8). Which Government signed an MoU with China-based KDX and Dubai-based Aries EPICA Electronics to manufacture glass-free 3-D screens, mobiles, televisions and electronic home appliances in the state?
a)    Telangana
b)    Uttarakhand
c)    Jharkhand
d)    Bihar
e)    Delhi


9). National Mission for Clean Ganga under the Ministry of Water Resources River Development and Ganga Rejuvenation in collaboration with _______ announced the formal launch of Centrefor Ganga River BasinManagement and Studies(CGRBMS) in New Delhi.
a)    IIT Delhi
b)    IIT Hydrabad
c)    IIT Bombay
d)    IIT Kanpur
e)    IIT Ranchi


10). Dr. Mahesh Sharma,Minister of State for Cultureand Tourism (I/C) andCivil Aviation released aCommemorative Coin of ___and a Circulation Coin of Rs.10/- on Tatya Tope on the occasion of his Martyr Day.
a)    Rs. 700/-
b)    Rs. 600/-
c)    Rs. 200/-
d)    Rs. 400/-
e)    Rs. 300/-


Answers:

1).c)   2).b)   3).e)   4).a)   5).d)   6).b)   7).e)   8).a)   9).d)   10).c)




For More General Awareness Questions for Upcoming Exams- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">