8 Jun 2016

SBI / UIIC 2016- Practice Reasoning Questions (Alpha Numeric)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI  / UIIC 2016- Practice Reasoning Questions (Alpha Numeric) Set-59:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 01-05) Study the following arrangement carefully and answer the given questions:
I  F  N  1  E  $  7  6  W  U  2  H  8  ✮  K  3  B  Q  M  %  R  4  A  T  #  J  @  9  D  5  ⓒ

1). Which of the following is eighth to the left of the seventeenth from the left end of the above arrangement?
a)   7
b)   W
c)   T
d)   A
e)   None of these

2). How many such numbers are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

3). Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   $17
b)   Q3M
c)   ✮HK
d)   NI1
e)   JT9

4). If all the symbols are dropped from the given arrangement then which of the following will be the fourteenth element from the right end of the given arrangement?
a)   H
b)   K
c)   8
d)   3
e)   None of these

5). What should come in place of question mark (?) in the following series based on the given arrangement?
FIE   7WU   H✮K   BM%   ?
a)   T#J
b)   4T#
c)   TJ@
d)   A#J
e)   None of these

Directions (Q. 06-08) Study the following arrangement carefully and answer the given questions:

M  %  P  2  C  ∆  E  H  $  5  R  Q  @  S  3  G  U  1  A  #  K  6  O  N  9  J  β  W  ⓒ  D  8  I

6). If all consonants are dropped out then how many pairs of symbols and numbers are adjacent?
a)   Six
b)   Eight
c)   Nine
d)   Seven
e)   None of these

7). How many times one vowel, one number and one symbol are adjacent?
a)   One time
b)   Two time
c)   Three time
d)   None time
e)   None of these

8). Which term will come 9th to the left of 18th right of R?
a)  
b)   A
c)   #
d)   E
e)   $

Directions (Q. 09-11) Study the following letter-symbol-number series and answer the questions given below.
5  8  #  B  F  L  Σ  4  ⋆  M  J  9  G  N  2  W  3  +  S  4  ?  $  P  Q  6  R  7  ●  H  T

9). If the positions of the first and sixteenth element, second and seventeenth element and so on up to the fifteenth and the last element are interchanged, which letter/number/symbol will be sixteenth to the right of the twentieth letter/number/symbol from the right?
a)   9
b)   B
c)   G
d)   #
e)   None of these

10). How many symbols are there which are immediately preceded by a number and immediately followed by a letter?
a)   2
b)   3
c)   4
d)   5
e)   None of these

11). If all the symbols are dropped from the series, which letter/number will be seventh to the left of eighteenth letter/number from your left?
a)   2
b)   G
c)   M
d)   N
e)   None of these

Answers:                    
1). c) 2). b) 3). e) 4). c) 5). b) 6). b) 7). a) 8). c) 9). a) 10). c) 11). d) 

Explanation:

1). Eighth to the left of the seventeenth from the left end is (17 – 8 =) 9 th from the left, ie. W
Answer: b)

2). Consonant  number   vowel
N1E   R4A
Answer: c)

3).

Answer: e)

4). If all the symbols are dropped from the given arrangement, then the new arrangement, becomes:
I  F  N  1  E   7  6  W  U  2  H  8   K  3  B  Q  M   R  4  A  T  J    9  D  5
So, the fourteenth element from the right end is 8.
Answer: c)

5).

Answer: b)

6). There are 8 pairs of symbol and number are possible
%2,  2∆,  $5,  5@,  #6,  @3,  9β,  ⓒ8
Answer: b)

7). Only 1 time it is possible à 1A#
Answer: a)

8). 18th right of R is W and 9th left of W is ‘#’
Answer: c)

9). W  3  +  S  4  ?  $  P  Q  6  R  7  ● H  T  5  8  #  B  F  L  Σ  4  ⋆  M  J  9  G  N  2
20 – 16 = 4th from the right
Answer: a)

10). 5  8  #  B  F  L  Σ  4    M  J  9  G  N  2  W  3  +  S  4  ?  $  P  Q  6  R  7    H  T
Answer: c)

11).  5  8    B  F  L  4    M  J  9  G  N  2  W  3   S  4  P  Q  6  R  7    H  T
Answer: d)





For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">