9 Jun 2016

SBI / UIIC 2016- Practice Reasoning Questions (Syllogism)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI  / UIIC 2016- Practice Reasoning Questions (Syllogism) Set-60:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (01 to 10): In each question below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusion logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.
Give answer
a)   If only conclusion I follows
b)   If only conclusion II follows
c)   If both conclusion I and II follow
d)   If neither conclusion I nor II follows
e)   If either conclusions I or II follows

1). Statements:
Some exams are tests
Some questions are exams
Conclusions:
I. At least some tests are exams
II. Some tests being questions is a possibility
2). Statements:
All forces are energies
All powers are forces
Conclusion:
I. All energies are power
II. No energy is a power
3). Statements:
No note is a coin
Some coins are metals
Conclusion:
I. No note is a metal
II. All metals can never be notes
4). Statements:
All symbols are graphics
Some graphics are pictures
Conclusion:
I. All pictures being symbols is a possibility
II. Some pictures are definitely not graphics
5). Statements:
All vacancies are jobs
No job is an occupation
Conclusions:
I. No vacancy is an occupation
II. At least some vacancies are occupations
Direction (06 to 10):
a)   If only conclusion I follows
b)   If only conclusion II follows
c)   If both conclusion I and II follow
d)   If neither conclusion I nor II follows
e)   If either conclusions I or II follows
(06 and 07):
Statement:
Some lions are tigers
All tigers are foxes
No monkey is a lion
6). Conclusions:
I. Some tigers not being lions is a possibility
II. Some tigers are not monkeys
7).Conclusions:
I. No fox is a tiger
II. No lion is a monkey
(08 - 09):
Statements:
Some handles are doors
All doors are keys
No key is a lock
8). Conclusions:
I. No door is a lock
II. At least some keys are handles
9). Conclusions:
I. Some doors are locks
II. All locks being handles is a possibility
10). Statements:
All dogs are animals
No animal is a snake
Some snakes are scorpions
Conclusions:
I. All dogs are snakes

II. No animal is a scorpion

Answers:
1).c)  2).d)  3).b)  4).a)  5).a)  6).e)  7).b)  8).e)  9).b)  10).d) 

Solutions:
1). Some exams are tests (I) à conversion
à some tests are exams (I). Hence conclusion I follows. There is no negative statement. Hence, the possibility in II exists. Hence conclusion II follows.
Answer: c)
2). All powers are forces (A) + All forces are energies (A) = A + A = All powers are energies. Hence I does not follow.
Again, there is no negative statement. Thus the negative conclusion does not follow. Hence II also does not follow.
Answer: d)
3). No note is a coin (E) + Some coins are metals (I) = E + I = O* = Some metals are not notes. Hence conclusion I does not follow. But II follows.
Answer: b)
4). All symbols are graphics (A) + Some graphics are pictures (I) = A + I = No conclusion. But the possibility in I exists. Hence conclusion I follows. Again, some graphics are pictures (I) à conversion à Some pictures are graphics. Hence conclusion II does not follow.
Answer: a)
5). All vacancies are jobs (A) + No job is an occupation (E) = A + E = E=No vacancy is an occupation. Hence conclusion I follows. But conclusion II does not follow.
Answer: a)
6). Some lions are tigers (I) à conversion à some tigers are lions (I). But the possibility in I exists. Hence conclusion I follows.
Again, No monkey is a lion (E) + Some lions are tigers (I) = E + I = O* = Some tigers are not monkey. Hence conclusion II follows.
Answer: e)
7). All tigers are foxes (A) à conversion à some foxes are tigers (I). Hence Conclusion I does not follow.
Again, No monkey is a lion (E) à conversion à No lion is a monkey (E). Hence conclusion II follows.
Answer: b)
8). All doors are keys (A) + No key is a lock (E) = A + E =E= No door is a lock (E). Hence conclusion I Follows
Again, some handle are doors (I) + All doors are keys (A)= I + A =I= Some handles are keys (I) à conversion à some keys are handles (I). Hence conclusion II follows.
Answer: e)
9). All doors are keys (A) + No Key is a lock (E) = A+E = E = No door is lock. Hence conclusion I does not follow.
Now, some handles are doors (I) + All doors are keys (A) = I + A = I = some handles are keys (I) + No key is a lock (E) = I + E=O= Some handles are not locks. Thus the possibility in II exists. Hence conclusion II follows.
Answer: b)
10). All dogs  are animals (A) + No animals is a snake (E) = A + E=E = no dogs is a snake. Hence conclusion I does not follow.
Again, No animal is a snake (E) + Some snakes are scorpions (I) = E+I = O* = Some scorpions are not animals. Hence conclusion II does not follow.
Answer: d)




For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">