10 Jun 2016

SBI / UIIC 2016- Practice Reasoning Questions (Directions)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI  / UIIC 2016- Practice Reasoning Questions (Directions) Set-61:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). K is 40 m South-West of L. M is 40m South-East of L. Then, M is in which direction of K?
a)   North-East
b)   East
c)   West
d)   South
e)   South-West

2). Deepu walks towards East, then towards North and turning 450 right walks for a while and lastly turns towards left. In which direction is he walking now ?
a)   North
b)   East
c)   South-East
d)   South
e)   North-East

3). Ankur walked 15m towards South took a right turn and walked 3 m. He took a right turn again and walked 1 m before stopping, which direction he was moving?
a)   East
b)   West
c)   North
d)   South
e)   None of these

4). Ramakant walks Northwards. After a while, he turns to his right and a little further to his left. Finally, after walking a distance of 1 km, he turns to his left again. In which direction is he moving now?
a)   North
b)   South
c)   East
d)   West
e)   None of these

5). A dog is taken out every evening by the owner whose home faces East. They walk 200 m West, then 500 m in the South direction. Which direction should they take to reach home ?
a)   North-East
b)   North
c)   North-West
d)   South-East
e)   East

6). While facing East you turn to your left and walk 10m, then turn to your left and walk 10m and now you turn 450 towards your right and go straight to cover 25m. Now, in which direction are you from your starting point?
a)   North-East
b)   South-West
c)   South-East
d)   North-West
e)   East

7). A man was facing East. He took 3 paces forward turned right, walked another 2 paces and then turned right again, took 3 paces and turned his right. Before last turn, in which direction was he facing?
a)   East
b)   North
c)   South
d)   North-West
e)   None of these

8). Two ladies and two men are playing cards and are seated at North, East, South and West of a table. No lady is facing East. Persons sitting opposite to each other are not of the same sex. One man is facing South. Which directions are the ladies facing?
a)   East and West
b)   South and East
c)   North and East
d)   North and west
e)   West and South  

9). Nidhi walks 5km towards the North, takes a right turn and walks 10km. She now takes a left turn and walks 5 km. She finally takes another left turn and walks 10km. Towards which of the following directions is she walking now?
a)   East
b)   South
c)   North
d)   West
e)   None of these

10). I am standing at the centre of circular field. I go down South to the edge of the field and then turning left I walk along the boundary of the field equal to three-eights of its length. Then, I turn West and go right across to the opposite point to the boundary. In which direction am I from the starting point?
a)   North-West
b)   North
c)   South-West
d)   West
e)   None of these

Answers:
1).b)  2).e)  3).c)  4).d)  5).a)  6).d)  7).e)  8).d)  9).d) 10).c)   

Explanations:

1). According to the Question,

Clearly, M is in the East of K.
Answer: b)

2). According to the Question,

Clearly, Deepu is walking towards North-West direction.
Answer: e)

3). According to the Question,

Clearly, Ankur was facing towards North direction
Answer: c)

4). According to the Question,

Clearly, Ramakant is moving in West direction
Answer: d)

5). According to the Question,

Clearly, They must take North-East turn to reach home
Answer: a)

6). According to the Question,

Clearly, you are North-West direction from staring point
Answer: d)

7). According to the Question,

Clearly, Man takes a final turn towards North direction but before taking the North turn he was facing towards West direction
Answer: e)

8). According to the Question,

Clearly, ladies were facing towards west and North direction
Answer: d)

9). According to the Question,


Clearly, Nidhi is walking towards west direction
Answer: d)

10). According to the Question,


Clearly, I am in South-West direction from the starting point
Answer: c)
  




For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">