2 Jun 2016

SBI / UIIC Exam 2016-Practice English Questions (Reading Comprehension)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice English Questions (Reading Comprehension)
SBI / UIIC Exam 2016- Practice English Questions (Reading ComprehensionSet-53:
Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming SBI Exam 2016 was given here. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (1-10): Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.
The Street Vendors (Protection of Livelihood and Regulation of Street Vending) Bill, passed by the Lok Sabha recently, is a landmark piece of legislation for the urban poor. It is the culmination of the efforts of organisations like the National Association of Street Vendors of India (NASVI) and the Self Employed Women’s Association (SEWA), which have been campaigning for a comprehensive law for nearly two decades. The impetus came with a Supreme Court judgment passed in October 2010 — Gainda Ram and Others vs MCD. The court directed the “authorities” to frame adequate laws by July 2011 to protect and regulate street vending. A debate ensued on what the competent “authority” was. The Centre said that since street vending was a matter of urban policy, it was the responsibility of the state governments. Finally, it was decided that urban development was not the issue, the livelihood of the urban working poor was. And that was in the domain of the Union government (as in the case of MGNREGA). The bill states that every city will have a town vending committee (TVC), headed by the municipal commissioner or the chief executive, which will decide on all issues related to street vending. All stakeholders will be represented on the TVC, but the elected representatives of street vendors will constitute 40 per cent of the members. One-third of the latter shall be women. The TVC will issue identity cards to all street vendors after conducting a survey to determine their numbers and locations. It will ensure that all street vendors are accommodated, subject to the condition that they constitute no more than 2.5 per cent of the total population of a ward, zone or town. If a particular area has more than the stipulated maximum, the excess number will be transferred to an adjoining zone, but the bill stresses that there will be no eviction. The bill also states that no street vendor will be evicted till the survey is completed. Eviction is the biggest threat that street vendors face. The authorities forcibly remove street vendors and confiscate their goods. Even the better-off sections of vendors can be reduced to penury after an eviction drive. They lose half their goods and the fines for claiming them are exceptionally high. The bill makes it clear that under no circumstances can fines be more than the value of the goods confiscated. The bill notes that evictions may be carried out as a last resort and only in cases where vendors resist relocation. In case relocation is absolutely necessary, the vendors must be given notice of 30 days. If they fail to respond, they will be fined at the rate of Rs.250 a day and if even that does not work, they may be evicted forcibly. The bill states that the vendors will be provided a signed seizure list and they may claim the goods after paying the fine. It further states that perishable goods can be claimed by the vendors on the same day. Non-perishable goods must be released within two days. The seizure list is crucial because the street vendor can get back all the goods confiscated. At present, no such list is provided and the vendor finds that half the goods are missing. Even when the police raid the homes of criminals or terrorists and gather evidence, a seizure list is provided. But street vendors are denied this basic right. Legalising street vending is a big step towards improving the economic conditions of these vendors. Their present illegal status encourages rent seeking by unscrupulous officials and denies them access to loans from banks. A study conducted by the UNDP and Tata Institute of Social Sciences (TISS) on financial inclusion of street vendors in 15 cities shows that banks are willing to give loans if the vendors have legal status. At present, they are drawn to private money lenders, who charge interest rates ranging from 300 per cent to 800 per cent per annum, which pushes many vendors into a debt trap. The bill directs the government to help in providing institutional credit, insurance and other welfare schemes.


1).What is/are the purpose of passing the Street Vendors (Protection of Livelihood and Regulation of Street Vending) Bill?
a)   To ensure protection to rural street vendors
b)   To ensure livelihood to the urban working poor
c)   Urban development
d)   To provide employment to all street vendors irrespective of their places of dwelling
e)   All the above

2).Which of the following statements is not in accordance with the facts mentioned in the passage?
a)   After conducting a survey the town vending committee will issue identity cards to all street vendors.
b)   The maximum number of vendors accommodated in a particular area will not exceed 2.5 per cent of the total population of a ward, zone or town.
c)   The bill states that the TVC shall have the authority to evict any vendor before the survey is  completed.
d)   There will be no eviction of vendors even though their number exceeds the maximum stipulated  for a particular zone.
e)   None of these

3). What led to the passage of the Street Vendors (Protection of Livelihood and Regulation of Street Vending) Bill?
(A) Relentless efforts of organisations like NASVI and SEWA
(B) A supreme court judgement passed in 2010 in Gainda Ram and Others vs MCD.
(C) Suo motu initiative of the Govt of India
a)   Only (A)
b)   Only (B)
c)   Only (C)
d)   Both (A) and (B)
e)   All (A), (B) and (C)

4).What is/are the significance of legalising street vending?
(A) It will help in improving the economic conditions of street vendors.
(B) The street vendors will now be able to avail bank loans and other institutional credit facilities.
(C) Now, they will not be forced to raise money from private money lenders at extremely high rate  of interest.
a)   Only (A) and (B)
b)   Only (B) and (C)
c)   Only (A) and (C)
d)   Only (C)
e)   All (A), (B) and (C)

5).Who is the appropriate authority to make laws related to the Street Vendors Bill?
a)   The state government
b)   Chairman of the Municipal Corporation
c)   Ministry of Rural Development, Govt of India
d)   The Union Government
e)   Not yet decided

6).Which of the following is the main problem that street vendors usually face?
a)   Financial constraints
b)   Threats of forceful eviction
c)   Theft of their belongings at night
d)   No provision for bank loans for them
e)   All the above

7).Which of the following statements regarding the Street Vendors Bill is not based on the facts mentioned in the given passage?
a)   The Town Vending Committee will be headed by the Municipal Commissioner or the Chief  Executive.
b)   Every city will have a town vending committee.
c)   The Municipal Commissioner shall have the authority to decide all the issues related to street vending.
d)   Forty per cent of the elected representatives of the vendor committee will be women.
e)   None of these

Directions (08-09): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.
8). Penury
a)   affluence
b)   exigency
c)   pensive
d)   stingy
e)   poverty
9).Comprehensive
a)   particular
b)   exhaustive
c)   specific
d)   selective
e)   definite

Directions (10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.
10). Perishable
a)   unstable
b)   fashionable
c)   beautiful
d)   durable
e)   decomposable
a)   crooked

Answers:
1). b)   2). c)   3). d)   4). e)   5). d)   6). b)   7). d)   8). e)   9). b)   10). d)  



For More Practice English Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">