6 Jun 2016

SBI / UIIC Exam 2016-Practice English Questions (Reading Comprehension)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice English Questions (Reading Comprehension)
SBI / UIIC Exam 2016- Practice English Questions (Reading ComprehensionSet-55:
Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming SBI Exam 2016 was given here. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1 – 10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

On the nation’s third Republic Day in the new millennium, a few questions need to be posted: How far have we imbibed the qualities of a republic; and is republicanism possible in a world given to globalisation and terrorism? How sovereign, democratic, caring and welfare – oriented can a state be these days? How much elbow room is there in today’s world for a nation – state to exercise its own chosen political and economic options?
Unlike France, China or Vietnam, our republic was not weaned by a revolution. We came through colonialism by way of a national movement that bid farewell to British rule while keeping British institutions pretty much intact in a nation that emerged as a democratic dominion in 1947. The civil service with its attitude of being a club of a select elite; the police seeing its role as protector of the interests of the new power – elite in the form of politicians, the business and propertied classes; and the defence forces organised (as in British days) on the basis of caste and community, and with rituals, ceremonials and etiquette very ‘pucca’ and British, in fact colonial. The legal system in independent republican India continued to be modelled on the Inns of Court, its language, comprehension and costs remaining outside the ambit of those without a working knowledge of the English language, or access to cash in a cash economy.
However, in other ways, republican India achieved a critical break with British colonial India. The sheer fact that we have been through 13 general elections and numerous provincial vote – counts has given the vast electorate a sense of political empowerment. Indian voters have exercised their franchise with much skill and discretion in spite of large – scale illiteracy and vulnerability to intimidation (strong – arm tactics) and questionable inducements (cash hand-outs, liquor and sundry freebies). It is another matter that the elected representatives of the  people have belied the expectations reposed in them.

1).Why does the author doubt the existence of republicanism in a scenario of globalisation and terrorism?
a)   In such a scenario, borders of the nations become meaningless
b)   Terrorism targets mainly the republic states
c)   Globalisation is against the republic form of government
d)   In a republic there is no place for globalization or terrorism
e)   None of these

2).Which of the following seems to be expressed in the passage about globalisation?
a)   Globalisation and terrorism go hand in hand
b)   In this age of globalization there has been a significant increase in terrorism
c)   Globalisation has influenced the political and economic affairs of the countries
d)   Globalisation is older than the concept of republicanism
e)   None of these

3).What is in common among the republics of France, China and Vietnam?
a)   All of them have rejected republicanism in this age of globalisation
b)   All of these had some connection with methods of force to become republic.
c)   All of them took to revolution against republicanism.
d)   All of them were under British rule in the past.
e)   None of these

4).Which of the following has not been talked about of having any connection with the British system in independent India?
a)   Our Judiciary
b)   Our bureaucracy
c)   Our military
d)   Our agriculture
e)   None of the above

5).What reflects the political strength of the Indian voters?
a)   Their active participation in freedom struggle
b)   Their unity during elections
c)   Their active participation in election despite hurdles
d)   Their tirade against the colonial system
e)   None of these

6).Which of the following is ‘true’ in the context of the passage?
a)   Vietnam is not a republic like India.
b)   We are in an era of globalisation
c)   After gaining freedom India bid farewell to the legacy of British institutions.
d)   Our elected leaders have fairly represented the will of the people
e)   None of these

Directions (Q. 7 – 8): Choose the word which is the same in meaning as the word given in bold as used in the passage.
7).IMBIBED
a)   absorbed
b)   assured
c)   assigned
d)   divulged
e)   inherited

8).WEANED
a)   shaped
b)   directed
c)   separated
d)   regulated
e)   influenced

Directions (Q. 9 – 10): Choose the word which is opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage.

9).INTACT
a)   hindered
b)   sustained
c)   ceased
d)   overlooked
e)   damaged

10).DISCRETION
a)   anger
b)   disloyalty
c)   jealousy
d)   immaturity
e)   suspense

Answers:                    
1). a) 2). c) 3). b) 4). d) 5). c) 6). b) 7). a) 8). c) 9). e) 10). d)




For More Practice English Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">