25 Jul 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS”

Current Affairs Revision “TIT- BITS” Set-12:
Dear Readers, SBI PO 2016 Mains Examination is approaching shortly, hope your preparation is going good, to help you here we have started a “NEW INNOVATIVE” called Current Affairs Revision TIT-BITS. This will help you to Revision the Current Affairs Part. Kindly make use of it.



1). The government permitted how much percent Foreign Direct Investment (FDI) in the market place format of e-commerce retailing in order to attract more foreign investments?
Answer: 100 percent

2). SoftBank Ventures Korea has invested an undisclosed amount in which India-based app, that helps keep track of the balance available on prepaid mobile accounts?
Answer: True Balance App

3). Which bank will lend India €450 million (approximately Rs. 3,300 crore) towards constructing a 23-km long Lucknow Metro rail line and a purchasing a fleet of new trains?
Answer: The European Investment Bank

4). Indian citizens in distress will soon be able to get help using a single number, for all emergency services in the country, including the police, fire brigade and ambulance. What is the number?
Answer: 112

5). Anil Ambani-led Reliance Defence Ltd, with which company of Israel have decided to set up a joint venture company in India in the highly specialized areas of air-to-air missiles, air defence systems and large aerostats, that will oversee projects worth USD 10 billion (over Rs 65,000 crore) in ten years?
Answer: Rafael Advanced Defence Systems Ltd

6). State-run Bank of India said that the government has approved a capital infusion of how much amount in lieu of preferential allotment of shares?
Answer: Rs.1150 crores

7). Prime Minister Narendra Modi paid his respects to the victims of the March 22 terror attacks in which country by laying a wreath at the entrance to the Maalbeek metro station?
Answer: Brussels

8). Finance Minister Arun Jaitley launched ‘Make in India’ conference in which country recently?
Answer: Sydney, Australia

9). Which company has signed a pact with Elbit-ISTAR and Alpha Design Technologies to work in the field of Unmanned Aircraft Systems (UAS) in India?
Answer: Adani Aero Defence

10). Name the Hungarian writer who won the 2002 Nobel Prize for Literature for fiction largely drawn from his experience as a teenage prisoner in Nazi concentration camps, died at the age of 86.
Answer: Imre Kertesz


11). Which country's government has committed a loan of Around Rs.14,251 crores for various projects across India, including Jharkhand, Odisha, Madhya Pradesh and the North East?
Answer: Japan

12). The 13th India-EU Summit concluded in which country without a consensus on a bilateral free trade deal known as the BTIA (Broadbased Trade and Investment Agreement)?
Answer: Brussels

13). South Africa’s top court ordered the President to pay back some of the $16 million of state money spent for upgrading his private home, in a stinging rebuke that hits the scandal-plagued leader financially and politically. Name the President.
Answer: Jocob Zuma

14). Who will take the oath as the first woman CM of Jammu and Kashmir ending 11 weeks of political uncertainty?
Answer: Mehbooba Mufti

15). Who has stepped down as UBHL [United Breweries (Holdings) Ltd.] director recently?
Answer: Sidhartha V Mallya

16). Pakistan’s Sikh religious body elected whom as its caretaker president after its first chief Sardar Sham Singh, credited with changing the face of Sikh shrines in the Muslim-dominated country, died?
Answer: Sardar Tara Singh

17). Name the Former German Foreign Minister who has died at the age of 89 recently.
Answer: Hans-Dietrich Genscher

18). Name the famous TV actress who was known for her role of adult Anandi in the serial “Balika Vadhu”, allegedly committed suicide.
Answer: Pratyusha Banerjee

19). Name the Indian boxer who reached the Asian-Oceania qualifying event final in Quian’an, China, and become the first Indian boxer to book a spot in the Rio Olympics.
Answer: Shiva Thapa

20). Who will be feted with the ‘Maharashtrian Of The Year 2016’?
Answer: Ranveer Singh

 

 


For More Current Affairs Revision “TIT- BITS” – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">