26 Jul 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS”

Current Affairs Revision “TIT- BITS” Set-13:
Dear Readers, SBI PO 2016 Mains Examination is approaching shortly, hope your preparation is going good, to help you here we have started a “NEW INNOVATIVE” called Current Affairs Revision TIT-BITS. This will help you to Revision the Current Affairs Part. Kindly make use of it.

1). Which company has forayed into the global combine harvester business, by agreeing to acquire 35 per cent stake in Finish firm Sampo Rosenlew, a combine harvester company based in Pori, for 18 million Euro?
Answer: Mahindra & Mahindra Ltd (M&M)

2). Which country's National Assembly (NA) elected Nguyen Thi Kim Ngan as the country’s first female house speaker?
Answer: Vietnam

3). ICCR will set up the first Indian Chair in Arab world in which country?
Answer: Ain Shams University (ASU), Cairo, Egypt

4). The Reserve Bank of India (RBI) recently cut the benchmark repo rate by how many basis points?
Answer: 25 basis points

5). Prime Minister Narendra Modi with Finance Minister Arun Jaitley and others launched the Stand Up India Programme in which city?
Answer: Noida, Uttar Pradesh

6). Which app is now using a powerful form of encryption to protect the security of photos, videos, group chats and voice calls in addition to the text messages sent by its more than a billion users around the globe?
Answer: Whatsapp

7). RBI retained its GDP growth forecast for the year 2016-17 at how much percent, on the assumption of a normal monsoon and a boost to consumption through the implementation of the Seventh Pay panel recommendations?
Answer: 7.6 per-cent

8). A federal judge in New Orleans granted final approval to an estimated how much amount settlement over the 2010 BP oil spill in the Gulf of Mexico, resolving years of litigation over the worst offshore spill in the nation’s history?
Answer: $20 billion

9). Name the organization which will provide grant of Rs 24 crore to Indraprastha Institute of Information Technology, Delhi (IIIT-Delhi), to establish the Center for Artificial Intelligence.
Answer: Infosys Foundation

10). The government of which country promised India assistance in investigating those who figure on the latest list of the rich and the influential who have parked money in secretive tax havens?
Answer: Panama


11). Name the fastest train of the country which was recently launched and covered, the nearly 200 km distance between Delhi’s Hazrat Nizamuddin railway station and Agra Cantonment station in exactly 100 minutes.
Answer: Gatiman Express

12). Name the Myanmar's new President who recently take charge of his office.
Answer: Htin Kyaw

13). Which country's President refused a request from its Prime Minister Sigmunder David Gunlaugsson to dissolve parliament and call a new election amid a dispute over the premier’s offshore tax affairs?
Answer: Iceland

14). On which veteran Mathematician, an encyclopedia is being launched by Springer recently?
Answer: Srinivasa Ramanujan

15). Name the Veteran U.S. astronaut who said goodbye to NASA.
Answer: Scott Kelly

16). Which country recently launched a retrievable scientific research satellite in a bid to aid scientists to study microgravity and space life science?
Answer: China

17). Who was named as the Man of the Tournament in the ICC Men's T-20 World Cup 2016?
Answer: Virat Kohli

18). Name the former Bombay Ranji Trophy allrounder who passed away at the age of 60.
Answer: Ranjan Baindoor

19). The Unique Identification Authority of India (UIDAI) had generated how many Aadhaar numbers in five-and half years since the first Aadhaar was issued in 2010?
Answer: 100 crores

20). Name the U.S. Defence Secretary who begins his India visit from Goa, home state of his Indian counterpart Manohar Parrikar.
Answer: Ash Carter





For More Current Affairs Revision “TIT- BITS” – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">