28 Jul 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS”

Current Affairs Revision “TIT- BITS” Set-15:
Dear Readers, SBI PO 2016 Mains Examination is approaching shortly, hope your preparation is going good, to help you here we have started a “NEW INNOVATIVE” called Current Affairs Revision TIT-BITS. This will help you to Revision the Current Affairs Part. Kindly make use of it.



1). The Prime Minister, NarendraModi, launched which e-trading platform for the National Agriculture Market on pilot basis?
Answer: e-NAM

2). Pakistan began their fifth joint air exercise, Shaheen-V, at an operational base in Pakistan with which country?
Answer: China

3). Who has been appointed as the new chairperson of the National Monument Authority (NMA)?
Answer: Susmita Pandey

4). The Indian Navy has collaborated with which educational institute to provide recognition to the in-service training that sailors get by giving them graduation degrees?
Answer: Jamia Millia Islamia

5). Who has appointed as the first woman Chief Justice of Nepal?
Answer: Sushila Karki

6). BRICS New Development Bank (NDB) gave a $250 million funding to which bank for a renewable energy project. India is among the first four countries to get a loan from the newly established BRICS New Development Bank (NDB).
Answer: Canara Bank

7). NSDC has signed an agreement with ICDL Asia of Singapore to collaborate on improving digital literacy skills of Indians. What does NSDC stands for?
Answer: National Skill Development Corporation

8). Which Government signed an MoU with China based KDX and Dubai-based Aries EPICA Electronics to manufacture glass-free 3-D screens, mobiles, televisions and electronic home appliances in the state?
Answer: Telangana

9). National Mission for Clean Ganga under the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation in collaboration with which educational institute announced the formal launch of Centre for Ganga River Basin Management and Studies (CGRBMS) in New Delhi?
Answer: IIT Kanpur

10). Dr. Mahesh Sharma, Minister of State for Culture and Tourism (I/C) and Civil Aviation released a Commemorative Coin of which denomination and a Circulation Coin of Rs. 10/- on Tatya Tope on the occasion of his Martyr Day?
Answer: Rs. 200/-


11). Which company’s cofounder S Gopalakrishnan launched a new app ‘itihaasa’ (history) that chronicles the fascinating journey of the Indian IT industry since the 1950s ?
Answer: Infosys

12). A global consortium with Reliance Jio as a key member announced the launch of a 8,100-km, 100 GBPS fibre optic communications cable system, inking East Asia and West Asia, with a landing at which city ?
Answer: Chennai

13). Multi-lateral funding agency Asian Development Bank (ADB) has approved a project loan of $300 million (about Rs 2,000 crore) for upgradation of over 400 kilometre (km) of major district roads in which state?
Answer: Uttar Pradesh

14). India’s which Trust and Jain Irrigation Systems (JISL) have signed an agreement to work towards improving agriculture extension, agribusiness and research and development systems in multiple geographies across the country?
Answer: TATA

15). Where did P.M.NarendraModi inaugurated Shri Mata Vaishno Devi Narayana Superspeciality Hospital?
Answer: Katra

16). Who has been appointed as the Additional Director General in Central Reserve Police Force (CRPF)?
Answer: Deepak Mishra

17). Panama will adopt international tax reporting standards and participate in the automatic exchange of tax information by which year?
Answer: 2018

18). Which technology will be used to decide whether the ball has crossed the goal-line at this year’s European Championship?
Answer: Hawk-Eye

19). The Centre informed the Supreme Court that 256 of 675 (over one-third) of India’s districts have been declared drought-hit, due to which at least how many people are affected ?
Answer: 33 crore

20). The IMF, World Bank, _______ and the Organization for Economic Cooperation and Development have joined forces to build effective tax systems, to avoid tax base erosion and develop new standards for taxing multinational enterprises.
Answer: United Nations.





For More Current Affairs Revision “TIT- BITS” – Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">