13 Jul 2016

Current Affairs Revision “TIT- BITS”

Current Affairs Revision “TIT- BITS” Set-2:
Dear Readers, SBI PO 2016 Mains Examination is approaching shortly, hope your preparation is going good, to help you here we have started a “NEW INNOVATIVE” called Current Affairs Revision TIT-BITS. This will help you to Revision the Current Affairs Part. Kindly make use of it.


1). In a first for any state in India, which state government launched a web-based application ‘Adi Praman’ that will enable tribals to get caste validity certificates online?
Answer: Maharashtra

2). Name the person, who qualified for the Rio Games while winning silver in women's 3000m steeplechase on the second and penultimate day of the Federation Cup National Athletics Championships in New Delhi?
Answer: Sudha Singh

3). Which state government dedicated to the people 100 piped water supply projects for rural areas and promise to make piped water provision in all gram panchayats by 2017?
Answer: Odisha

4). Name the person who was a Roman Catholic priest and peace activist who was imprisoned for burning draft files in a protest against the Vietnam War, died at the age of 94?
Answer: Rev Daniel Berrigan

5). The Centre’s ambitious National LED programme - Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All (UJALA) - will be implemented across the country by?
Answer: 2019

6). India ranks which position in the exports of Fake goods globally while china is No.1 in the list with a huge 63 % share in the estimated half-a-trillion dollar worldwide imports of forged and pirated goods?
Answer: 5th

7). India and which of the following countries has signed a bilateral air services agreement that would facilitate the operation of direct flights between two countries?
Answer: New Zealand

8). Name the player who has been nominated for the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?
Answer: Virat Kohli

9). Who is appointed as the Information and Broadcasting secretary?
Answer: Ajay Mittal

10). Name the American multinational technology company, who has acquired a business technology start-up 'Synergyse' founded by an Indian-origin entrepreneur?
Answer: Google

11). Who is appointed as Brand Ambassador of the world famous watch brand Hublot?
Answers: Rohit Sharma

12). The United Nations General Assembly declared World Press Freedom Day on?
Answers: May 3rd

13). Which organization is launching a first-of-its-kind startup incubator with support from the Michael and Susan Dell Foundation exclusively to nurture early-stage nonprofit organisations working primarily in education, financial inclusion, and jobs and livelihoods for the urban poor?
Answer: IIM Bangalore

14). The Supreme Court of India appointed a 3 member panel to oversee the functions of Medical Council of India (MCI).The panel headed by?
Answer: RM Lodha

15). Name the Former Jammu and Kashmir Minister and senior Congress leader who passed away after a prolonged illness?
Answer: Romesh Sharma

16). Reliance power is all set to setup a power plant in which country?
Answer: Bangladesh

17). Name the person who has been appointed as the Director of Film and Television Institute of India (FTII) or a term of 3 years?
Answer: Bhupendra Kainthola

18). The Union ministry of water resources agreed to fund 132 incomplete irrigation projects worth Rs.7,188 crore in 14 districts in which of the following state recently?
Answer: Maharashtra

19). Which bank has become the fourth bank to open its IFSC Banking Unit (IBU) at International Financial Services Centre (IFSC) in Gujarat International Finance Tec-City (GIFT) City?
Answer: Kotak Mahindra Bank

20). The 49th Annual General Meeting of ADB is being held from May 2-5 at Frankfurt, Germany. From the side of India who has gone to attend the ADB's board of governors meet?
Answer: Arun Jaitely

 

 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">