31 Jul 2016

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-1

IBPS PO Exam 2016 – Section wise Full Test-1:
Dear Readers, IBPS PO 2016 was approaching, for that we have given the Section wise Full Test which consist of all the three sections such as, Aptitude, Reasoning, and English. This Section wise Full Test will be provided on daily basis kindly make use of it.


Directions(1 – 5): The following pie-chart shows the percentage distribution of total expenditure of company P and company Q in the year 2011. If the total expenditure of company P is Rs.240 lakhs and that of company Q is Rs. 400 lakhs, then answer the questions given below:

 

1). What is the sum between money spent on bonus by these two companies?
a) Rs.72 lakhs
b) Rs.62 lakhs
c) Rs.60 lakhs
d) Rs.65 lakhs
e) None of these
2). For which item the money spent by both companies are minimum?
a) Bonus
b) Transport
c) Tax
d) Raw Material
e) None of these
3). What is the ratio between money spent by company Q on tax and money spent by P on salary?
a) 23:121
b) 33:144
c) 47:144
d) 144:157
e) None of these
4). The money spent by company P on transport is approximately what percentage of money spent on raw material?
a) 30%
b) 42%
c) 48%
d) 45%
e) 54%
5). What is the difference between money spent by both companies on tax ( in lakh Rs.)?
a) 26.8
b) 24.4
c) 24.6
d) 23.8
e) None of these
Directions (6 – 11): Study the information carefully and answer the given questions:
Eight friends Jack, Kunal, Leon, Monty, Nikhil, Ober, Prince and Queen are sitting around a circular table but not necessarily in the same order. Some of them are facing the centre and some of them are facing outside (ie in a direction opposite the centre.) Facing the same direction means if one person faces the centre then the other person also faces the centre and if one person faces outward then the other person also faces outward. Facing the opposite direction means if one person faces the centre then the other person faces outward and vice versa. 
Immediate neighbours facing the same direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour also faces the centre and if one neighbour faces outward then the other neighbour also faces outward.
Immediate neighbour faces the opposite direction means if one neighbour faces the centre then the other neighbour faces outward and vice versa.
      Only one person sits between Kunal and Ober. Queen sits third to the right of Ober.
      Monty sits on the immediate right of Queen. Queen faces outward.
      Leon sits second to the left of Prince. Prince is not an immediate neighbour of Ober.
      Leon faces a direction opposite that of Ober. The immediate neighbours of Leon face opposite direction.
      Jack sits third to the left of Nikhil. Jack is not an immediate neighbour of neither Prince nor Kunal.
      Monty and Jack face the direction same as that of Nikhil.
6). Four of the following five are alike in a certain way based on the directions they are forming and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a) Kunal, Leon
b) Queen, Monty
c) Prince, Queen
d) Nikhil, Jack
e) Queen, Leon
7). Who among the following sit exactly between Queen and Ober when counted from the right of Queen?
a) Prince, Jack
b) Monty, Prince
c) Leon, Kunal
d) Nikhil, Leon
e) Jack, Monty
8). Which of the following is not true regarding Kunal as per the given arrangement? 
a) Nikhil is an immediate neighbour of Kunal.
b) None of the given options is true
c) Only three people sit between Kunal and Monty.
d) Leon sits on the immediate left of Kunal.
e) Kunal faces outside.
9). What is Leon’s position with respect to Nikhil?
a) Immediate right
b) Third to the right
c) Second to the right
d) Third to the left
e) Immediate left
10). Who amongst the following are immediate neighbours of Prince?
a) Monty, Nikhil
b) Kunal, Monty
c) Jack, Queen
d) Nikhil, Kunal
e) Queen, Nikhil
11). Who amongst the following is immediate right of Jack?
a) Monty
b) Kunal
c) Queen
d) Nikhil
e) None of the above

 ENGLISH
Directions ( 01 to 05): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) to make a meaningful paragraph and answer the questions that follow.

(A) But Marx began by saying, “Religion is the sigh of the oppressed creature, the heart of a heartless world, and the soul of soulless conditions.”
(B) Religion is the opium of the people.
(C)His point is that man needs religion to realize, in fantasy, the human essence that the real world of inequality and oppression does not allow him to realize in actuality.
(D)Everyone knows Karl Marx said this.
(E) And Stalin used the phrase to reinforce irreligiosity.

12). Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
13). Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
14). Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
15). Which of the following would be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
16). Which of the following would be the FIFTH (LAST) sentence after rearrangement?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D

e)   E

Answers:
1)e   2)c   3)e   4)e   5)e   6)b   7)e   8)a   9)b   10)d   11)a   12)b   13)d   14)e   15)a  16)c
  
Solutions:
1). e) Required sum=24+44⇒Rs. 68 lakhs
2). c) On tax
3). e) Required ratio=55/144
4). e) Required percent= (28.8/52.8)×100=54% (approx)
5). e) Required difference= 44-19.2 = Rs.24.8 lakh
Directions(6-11):

6). b)
7). e)
8). a)
9). b)
10). d)

11). a) 
Correct Order:
Questions (12 to 16): BDEAC



0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">