26 Jul 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) [Answers Updated]

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-5:

Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.



Direction (Q.1-5): study the following information carefully and answer the given question.

      A committee prepared a list of twenty players each in Test, ODI and T20 cricket tournaments, out of 39 players . Three players are there who are in Test and ODI list but not in T20. Four players are there who are in test and T20 list but not in ODI, and same number of players are there who are in all the three lists.  


1). How many players are there who are in exactly one list?
a)   18
b)   20
c)   22   
d)   24
e)   32

2). How many players are there who are in  exactly two  list?
a)   13
b)   15
c)   17
d)   19
e)   20

3). How many players are there who are in at least two list?
a)   11
b)   14
c)   17
d)   21
e)   28

4). How many players are there who are in at most two list?
a)   33
b)   35
c)   37
d)   39
e)   41

5). How many players are there who are in ODI and T20 list but not in Test lists?
a)   10
b)   8
c)   6
d)   4
e)   2

Directions (Q.6-10): study the following information carefully and answer the given question .
      In a class, certain number of marbles (3 colours) are distributed among students. It is found that number of students who got red coloured marbles is 37.5% of total students and number of students who got all the three colours of marbles is 1/20 of total number of students. 52.5% of total students got black marbles and 57.5% got green coloured marbles . Number of students who got both red and black  marbles but not green is double the number the students who got all three colours and half of the number of students who got black and green but not red marbles .Number of students who got all three colours of marbles is 10 .

6). How many students got red and green marbles but not black?
a)   15
b)   20
c)   25
d)   30
e)   35

7). Number of students who got exactly two colour of marbles is
a)   55
b)   60
c)   67
d)   70
e)   75

8). Number of students who got at least two colours of marbles is
a)   105
b)   100
c)   95
d)   90
e)   85

9). What is the ratio of number of students who got only red to number of students who students who got only green marbles ?
a)   4:5
b)   3:2
c)   2:5
d)   3:5
e)   1:2

10). What percentage of total students got exactly  one colour of marbles ?
a)   55%
b)   57.5%
c)   60%
d)   62.5%
e)   75%

Answer:

1).c   2).a    3).c    4).b    5).c   6).a    7).e   8).e    9).d    10).b  

  





More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">