20 Jul 2016

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Simplification)

IBPS PO/Upcoming Exams 2016-Aptitude Questions (Simplification) Set-1:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for IBPS PO and Upcoming Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-10): what will come in place of question mark (?) in the following questions?
1). [(3024 / 189)1/2 + (684 / 19)2] = (?)2 + 459
a)   -27
b)   -29
c)   31
d)   841
e)   1089

2). 4.4 times of 5/16 of 30% of 216 = ?
a)   81.9
b)   83.7
c)   87.3
d)   89.1
e)   None of these

3). (0.0729 / 0.1)3 / (0.081 × 10)5 × (0.3 × 3)5 = (0.9)?+3
a)   1
b)   2
c)   4
d)   7
e)   None of these

4). (√?% of √1764 × 5) = 149.8 – 112
a)   √18
b)   18
c)   324
d)   24
e)   None of these

5). (27)2 × 6 / 9 + (7)3 + 71 = (?)3 – 431
a)   11
b)   (13)3
c)   13
d)   (11)2
e)   None of these

6). 321×9/0.8 = √? × 11.25
a)   103037
b)   103039
c)   103041
d)   103043
e)   103045

7). 78.54/0.03+22.8/0.8-1470×1.25 = ?
a)   809
b)   807.5
c)   805
d)   802.5
e)   801

8). 44% of 475+72% of 55 = 12.5% of ?
a)   1978.6
b)   1982.5
c)   1988.8
d)   1990
e)   1992.2

9). (3√7)1/2 / (343)-1/2 ×(3√7)2 = (3√7)?
a)   3
b)   7
c)   9
d)   -2
e)   -3

10). 8 5/3× 3 3/23 – 7 1/5 × 4 2/9 = ?
a)   51 2/5
b)   57 2/7
c)   53 2/5
d)   55 2/7
e)   57 2/5

Answers:

1).b  2).d  3).a  4).e  5).a  6).c  7).a  8).c  9).b  10).e 

Solution:
1). (16)1/2 + (36)2 = (?)2 + 459
Or, ?2 = 4 + 1296 – 459 = 841
Or, ? = ± 29
Answer: b)

2). 4.4 × 5/16 × 30/100 × 216 = 4.4 × 5/16 × 64.8 = 89.1
Answer: d)

3). (0.729)3 / (0.81)5 × (0.9)5 = (0.9)?+3
Or, [(0.9)3]3  / [(0.9)2]5 × (0.9)5 = (0.9)?+3
Or, (0.9)9  / (0.9)10 × (0.9)5 = (0.9)?+3
(0.9)9-10+5 = (0.9)?+3
Or, (0.9)4 = (0.9)?+3
? = 1
Answer: a)

4). (√(?/100) of 42 × 5) = 37.8
(√(?)/10 of 42 × 5) = 37.8 à 4.2√? × 5 = 37.8
21√? = 37.8
√? = 1.8 à ? = 3.24
Answer: e)

5). (729 × 6 / 9) + 343+71+431 = ?3
Or, 486 +343+71+431 = ?3 à or, ?3 = 1331 = (11)3
? = 11
Answer: a)


6). √? = (321×9) / (0.8 × 11.25) = 321
? =( 321)2
= 103041
Answer: c)

7). ? = 2618+28.5-1837.5
= 809
Answer: a)

8). (12.5×?)/100 = [(44×475)/100] + [(72×55)/100]
= 209+36.9 = 248.6
? = (24860/12.5) = 1988.8
Answer: c)

9). (7)1/6 / (7)-3/2 ×(7)2/3 = (7)1/6+3/2+2/3 = (7)7/3
= (3√7)7 à ? = 7
Answer: b)

10). ? = (69/8) × (72/23) + (36/5) × (38/9)
= 27+(152/5) = (135 +152)/5 = 287/5 = 57 2/5
Answer: e)    

  

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">