6 Jul 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/ IBPS RRB 2016:
Dear Readers, Here we have given the List of important Banking Awareness Questions for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1).Financial Inclusion makes people to__________.
a)    Access credit matters
b)    Learn financial matters
c)    Access financial markets
d)    All of these


2).Which among the following sections of the people is not financially excluded?
a)    Self employed and unorganized sector enterprises
b)    Landless Laborers
c)    Salaried persons
d)    Marginal Farmers


3).Among the following which is the best alternative banking service to branch banking to be the part of Financial Inclusion?
a)    Mobile Banking
b)    Setup ATMs
c)    Giving Credit Cards
d)    Issuing of the ATM Cards


4).The Central Government has extended the cover of Rashtriya Swastya Bhima Yozana (RSBY) to Beedi Workers and ________.
a)    School Childern
b)    Carpenters
c)    Cobblers
d)    Domestic Workers


5).Among the following which bank has the lowest lending levels in the ________ part of India.
a)    North-Eastern
b)    Western
c)    Central
d)    Southern




6).Which of the following is an effort in the direction of the financial Inclusion?
a)    Foreign Currency Accounts
b)    No-Frills Accounts
c)    Anywhere Banking
d)    Internet Banking


7).The Financial Assistance or loans of Rs. 10000 by a bank to a small borrower will be called________.
a)    KYC Finance
b)    Small Finance
c)    Micro Finance
d)    Business Finance


8).The Rashtriya Mahila Kosh (RMK) is working exclusively for_________.
a)    Poor Men
b)    Urban Women
c)    Rural Women
d)    Poor Women


9).Which among the following has initially launched the SHG Bank Linkage Programme?
a)    NABARD
b)    RRBs
c)    RBI
d)    SBI


10).What is not an innovation likely to explain the high repayment rates of Micro Credit Programmes?
a)    Public Repayments
b)    Starting repayments before investments are likely to have borne fruit.
c)    Strong competition between numerous Micro Credit Programmes to reduce interest rates.
d)    None of these


Answers:                                 
1). d)   2). c)   3). a)   4). d)   5). a)   6). b)   7). c)   8). d)   9). a)   10). c)




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">