11 Jul 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/ IBPS RRB 2016:
Dear Readers, Here we have given the List of important Banking Awareness Questions for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.

1). Which among the following is the main resources of RRB?
a)   Deposits from the public
b)   Share Capital
c)   Borrowing from the Sponsored Banks
d)   All of the above
e)   None of these


2). RRBs are owned by_______.
a)   Sponsor Bank
b)   State Government
c)   Central Government
d)   Jointly by all of the above
e)   None of these


3). Under which of the following category will you classify Regional Rural Banks?
a)   Scheduled Commercial Banks
b)   Co-operative Banks
c)   Development Banks
d)   Private Sector Banks
e)   None of these


4). Paid-up share capital of Regional Rural Bank is contributed by________.
a)   NABARD, the concerned state government and the Sponsor Commercial Bank in the ratio of 60:20:20 respectively.
b)   Central Government, state government and Sponsored bank in the ratio of 50:15:35 respectively.
c)   Central Government only
d)   State government only
e)   None of these


5). RRB are empowered to transact the business of banking as defined under__________.
a)   Banking Regulation Act, 1949
b)   Negotiable Instrument Act, 1881
c)   Regional Rural Banks Act, 1976
d)   The Banking companies (Acquisition and Transfer of Undertaking) Act 1970.
e)   None of these



6). RRBs are managed by_________.
a)   The State Government
b)   The Sponsor Bank
c)   Reserve Bank of India
d)   A Board of Directors
e)   None of these


7). Deposits with Regional Rural Bank are insured by__________.
a)   General Insurance Corporation
b)   Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation
c)   Life Insurance Corporation of India
d)   Oriental Insurance Company
e)   None of these


8). To open a new branch a Regional Rural Bank requires___________.
a)   Permission of Director, Institutional Finance
b)   Permission from NABARD
c)   RBI License
d)   DRDA Approval
e)   None of these


9). For the purpose of Income Tax Act, 1961, the Regional Rural Banks are treated as____________.
a)   Scheduled Banks
b)   Non- Scheduled Banks
c)   Co-operative Banks
d)   Nationalized Banks
e)   None of these


10). On the current account balances maintained by the Regional Rural Banks with them, the commercial Banks may__________.
a)   Pay interest as applicable to savings accounts
b)   Waive incidental charges
c)   Pay interest up to 9%
d)   Pay interest at such rates as may be mutually agreed to
e)   None of these


Answers:                                
1). d)   2). d)   3). a)   4). b)   5). a)   6). d)   7). b)   8). c)   9). c)   10). d)



 





For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">