9 Jul 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important Banking Awareness Questions for SBI PO/ IBPS RRB 2016:
Dear Readers, Here we have given the List of important Banking Awareness Questions for upcoming Bank PO and Clerk exams was given here. Candidates those who are preparing for the exams can use this.


1).Which among the following is not a potential limit of group lending?
a)   Group lending brings added risks for borrowers those of other members default.
b)   Group lending uses social sanctions instead of collateral foreclosure.
c)   Exclusion of all group members after one of them default is too harsh punishment.
d)   Monitoring group members can be costly for borrowers.
e)   None of these


2).Which is not a mechanism that contributes to the success of micro credits to the success of micro credits?
a)   Peer monitoring
b)   Dynamic incentives
c)   Collaterals
d)   Regular repayment schedules
e)   None of these


3).The index of financial inclusion has been launched for the first time in 2008 by______.
a)   NCAER
b)   CII
c)   IIFI
d)   ICRIER
e)   None of these


4).Which of the following could be considered as an initiative towards promotion of financial inclusion?
a)   Appointing business correspondents for servicing rural customers
b)   Opening of bank branches in unbanked districts
c)   Opening of no frills accounts
d)   All of these
e)   None of these


5).Why are interest rates charged by Micro Finance Institutions higher than lending rate of banks?
a)   MFIs borrow funds from banks at high cost and also their administrative expenses are more.
b)   Banks have the benefit of cheaper funds
c)   MFIs are not allowed to source deposits from public
d)   MFIs borrow bulk of their funds from banks
e)   None of these




6).RBI has largely accepted the recommendations of which committee setup by it to look into the issue of the Micro Finance Sector?
a)   Narasimham Committee
b)   Malegam Committee
c)   Nair Committee
d)   Damodaran Committee
e)   None of these


7).Regional Rural Banks were established on the recommendations of which of the following committee?
a)   Kelkar Committee
b)   Tarpore Committee
c)   Karamkar Committee
d)   Narasimham Committee
e)   None of these


8).When was RRBs were established?
a)   1970
b)   1980
c)   1975
d)   1990
e)   None of these


9).At present, the formula for subscription to RRBs capital has been fixed at_______.
a)   Central Government 50%, State Government 15% and Sponsor Bank 35%
b)   Central Government 50%, State Government 25% and Sponsor Bank 25%
c)   Central Government 50%, State Government 30% and Sponsor Bank 20%
d)   Central Government 60%, State Government 30% and Sponsor Bank 10%
e)   None of these


10).Central Government’s contribution towards the capital of RRBs is made
through _________.
a)   Indian Bank
b)   SBI
c)   RBI
d)   NABARD
e)   None of these



Answers:                                

1). b)   2). c)   3). d)   4). d)   5). a)   6). b)   7). d)   8). c)   9). a)   10). d)




For More Banking Awareness Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">