1 Jul 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams (30th June 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

1). The day marks the birth anniversary of late Professor Prasanta Chandra Mahalanobis, the Father of Indian Statistics, National Statistics Day observed on
a) June 28th
b) June 27th
c) June 29th
d) June 30th
e) July 1st


2). Which state government has drawn up a Rs.120 crore plan to build toilets for 55,000 households under the SwachhBharathAbhiyan?
a) Puducherry
b) Chhattisgarh
c) Mizoram
d) Odisha
e) None of these


3). e-file tracking system to automate file, correspondence and document tracking within government offices is launched recently by which state government?
a) Haryana
b) Jammu and Kashmir
c) Maharashtra
d) Punjab
e) None of these


4). The union cabinet has approved the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between India and _____ for bilateral cooperation in water resources management and development.
a) Rwanda
b) China
c) Uganda
d) Tanzania
e) Burundi


5). Which state has the highest fiscal deficit among all states in the country, according to Reserve Bank of India data?
a) Karnataka
b) Tamil Nadu
c) Kerala
d) Andhra Pradesh
e) None of these


6). What is India's rank in the latest World Bank ranking in the global logistics performance?
a) 36th
b) 38th
c) 35th
d) 49th
e) 63rd


7). The second BRICS Youth Summit from July 1-3 with the theme ‘Youth as bridge for Intra-BRICS Exchanges’ is going to held in which city?
a) Mumbai
b) Pune
c) Guwahati
d) New Delhi
e) None of these


8). Who has been sworn in as the 16th president of the Philippines?
a) Rodrigo Duterte
b) Emilio Aguinaldo
c) Manuel L. Quezon
d) Gabriela Silang
e) Corazon C. Aquino


9). EESL has entered into a strategic partnership with which organisation for achieving objectives related to energy efficiency?
a) EFRI
b) GVNML
c) TERI
d) LEDEG
e) Greenpeace


10). Who has been elected as Deputy Speaker of the 14th Kerala Assembly?
a) I C Balakrishnan
b) P Sreeramakrishnan
c) Mullappally Ramachandran
d) V Sasi
e) None of the above


11). Who has been appointed as Deputy Comptroller and Auditor General (CAG)?
a) Mohammad Suraj
b) Hindupur Pradeep Rao
c) Amrit Shah
d) Vikram Singh
e) None of the above


12). India’s new surface-to-air missile, test fired from defence base off Odisha coast on June 29th, was jointly developed with which country?
a) China
b) Iran
c) Israel
d) USA
e) None of the above


13). K.G. Subramanyan who passes away recently is a
a) Guitarist
b) Musician
c) Artist
d) Film maker
e) None of these


Answers:

1)c   2)a    3)b   4)d    5)b   6)c   7)c   8)a   9)c   10)d   11)b   12)c   13)c





For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">