4 Jul 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI /RRB Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams (3rd July 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

1). Which of the following Indian state has decided to introduce “File tracking” mechanism to bring in transparency in governance and to allow common people track the position of a file?
a) Andhra Pradesh
b) Arunachal Pradesh
c) Assam
d) Bihar
e) Chhattisgarh


2). Which of the following Indian state has decided to introduce moral education as a subject for students of Classes VI to XII?
a) Jammu & Kashmir
b) Assam
c) Madhya Pradesh
d) Haryana
e) Himachal Pradesh


3). Who inaugurated a smart model village pilot project at Rashtrapati Bhavan, Delhi?
a) Pranab Mukarjee
b) Narendra Modi
c) Arvind Kejriwal
d) Rajnath Singh
e) None of these


4). Mission Kakatiya for restoration of minor irrigation tanks with an objective of water conservation and improving groundwater table is implemented by which Indian state?
a) Andhra Pradesh
b) Telangana
c) Karnataka
d) Tamil Nadu
e) Odisha


5). According to Switzerland central bank's latest update what is the India’s Rank in terms of citizens holding money with Swiss banks?
a) 61
b) 65
c) 68
d) 71
e) 75


6). State Bank of India has inked agreements with the World Bank for a _____ million dollar facility to support grid-connected rooftop solar programme in the country.
a) 350
b) 820
c) 550
d) 625
e) 620


7). Pravasi Kaushal Vikas Yojana (PKVY), a scheme designed to offer skill development to Indians seeking jobs overseas is formalised by Skill Development and Entrepreneurship and
a) Ministry of Human Resource Development
b) Ministry of Financial Affairs
c) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises
d) Ministry of External Affairs
e) None of these


8). Name the mobile app which will be launched by the Telecom Regulatory Authority of India through which consumers can check the speed of internet connection on their smart phones.
a) ‘TRAI MySpeed’
b) ‘TRAI Speed’
c) ‘TRAI HighSpeed’
d) ‘TRAI EfficientSpeed’
e) None of these


9). The Union Sports minister Dr Jitendra Singh announced a grant of _______ lakh for ailing Olympic gold medallist Mohammed Shahid.
a) Rs.5 lakh
b) Rs.10 lakh
c) Rs.15 lakh
d) Rs.20 lakh
e) Rs.25lakh


10). Name the Former French Socialist Prime Minister who died on July 3 at the age of 85.
a) Colin Munro
b) Ryan Giggs
c) Elie Wiesel
d) Michel Rocard
e) None of these


Answers:

1)c   2)d   3)a   4)b   5)e   6)d    7)d   8)a   9)b   10)d



For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">