3 Jul 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI /RRB Exams 2016

Important Current Affairs GK Quiz for SBI Exams (2nd July 2016):
Dear Readers, Here we have given the Current Affairs GK questions based on the previous days Daily Current Affairs updates. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.




1). What was the theme of the 2016 International Day of Cooperatives that was observed recently?
a)   Driving Recovery through Co-operative Enterprise
b)   Co-operatives and Employment Promotion
c)   Peace-building through Co-operatives
d)   Co-operatives: The power to act for a sustainable future
e)   None of these


2). Who presented the Dr B C Roy National Awards for the years 2008, 2009 & 2010?
a)   Narendra Modi
b)   Sushma Swaraj
c)   Rajnath Singh
d)   Ravi Shankar Prasad
e)   Pranab Mukherjee


3). India recently signed an agreement with which country to revise its tax treaty?
a)   Iran
b)   Oman
c)   Egypt
d)   China
e)   Cyprus


4). Recently, which among the following banks has launched a social media banking platform enabling customers to access a host of banking services through their Facebook and Twitter accounts?
a)   Axis Bank
b)   SBI
c)   Punjab National Bank
d)   Bank of Baroda
e)   ICICI Bank


5). Energy-to-telecom conglomerate Reliance Industries signed a joint venture shareholders agreement to set up small deposit-taking institutions, called payments bank with which bank?
a)   Canara bank
b)   Syndicate Bank
c)   Standard Chartered bank
d)   BNP Paribas
e)   State Bank of India


6). Defence Minister Manohar Parrikar recently inaugurated India's first Integrated Defence Communication Network. The network was developed by which of the following companies?
a)   Tata Consulting Services
b)   Wipro
c)   Infosys
d)   HCL technologies
e)   None of these


7). Who became the first Indian footballer to play in Europa League.
a)   Sunil Chetri
b)   Robin Singh
c)   Subrata Pal
d)   JejeLalpeklua
e)   Gurpreet Singh Sandhu


8). The Sports Ministry on July 1 has granted recognition to ______.
a)   BFI
b)   MAFI
c)   AIFF
d)   PCI
e)   IRFU


9). Ramchandra Chintaman Dhere who passed away on June 1 was a ____.
a)   Writer
b)   Journalist
c)   Actor
d)   Politician
e)   None of the above


10). Name the cricket player who has resigned from his post as media representative in ICC’s Cricket Committee.
a)   Sunil Gavaskar
b)   Ravi Shastri
c)   Dilip Vengsarkar
d)   Chetan Sharma
e)   Mahesh Manjrekar


11). A Rapid Rural Police Response System was recently launched in which of the following states?
a)   Madhya Pradesh
b)   Punjab
c)   Himachal Pradesh
d)   Uttarakhand
e)   Jharkhand


Answers:
1)d   2)e   3)e   4)b   5)e   6)d   7)e   8)d   9)a   10)b   11)b




For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">