6 Jul 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016 Set-6:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.


1). Cabinet Committee on Economic Affairs approved the hike in the minimum support price (MSP) of paddy for kharif season 2016-17 by what amount?
a) 40 rupees
b) 50 rupees
c) 60 rupees
d) 70 rupees
e) 80 rupees


2). What percent government equity will be available in India Post Payments Bank (IPPB) that will be set up under the Department of Posts?
a) 50 percent
b) 70 percent
c) 90 percent
d) 100 percent
e) 85 percent


3). India retained the top spot as the world’s largest remittance recipient in 2015. How much amount of remittance did India receive in 2015?
a) $ 59 billion
b) $ 69 billion
c) $ 79 billion
d) $ 69 million
e) $ 79 billion


4). PM NarendraModi launched Stand Up India Scheme on 5 April with an initial amount of refinance of ___________.
a) 10000cr
b) 15000cr
c) 20000cr
d) 25000cr
e) 30000cr


5). Which among the following banks recently become the first bank in India to slash its MCLR (Marginal Cost based Lending Rate)?
a) ICICI Bank
b) Axis Bank
c) Standard Charted Bank
d) State bank of India
e) Bank of Baroda




6). Which of the following bank recently signed anMoU with T-Hub, a technology incubator set up by Telangana government, to set up a centre of excellence for startups in fintech space?
a) Axis Bank
b) State bank of India
c) Yes Bank
d) Bank of Baroda
e) Syndicate Bank


7). The Global Day of Parents that is observed annually on 1 June was proclaimed by UN General Assembly in
a) 2001
b) 2005
c) 2010
d) 2012
e) 2002


8). Who of the following was appointed as a member of Union Public Service Commission (UPSC) by President Pranab Mukherjee?
a) Chhatar Singh
b) BhimSainBassi
c) David R Syiemlieh
d) Manbir Singh
e) None of these


9). Who was appointed as the Additional Director-General of CRPF in May 2016?
a) SudeepLakhtakia
b) BhimaAgarwal
c) Ashok Chauhan
d) KovidHooda
e) None of these


10). The Direct Tax Dispute Resolution Scheme 2016 that came into effect on 1 June 2016 was incorporated as which chapter of the Finance Act, 2016?
a) Chapter VII
b) Chapter IX
c) Chapter X
d) Chapter XI
e) Chapter XII


1)c   2)d   3)b   4)a   5)b   6)c   7)d   8)b   9)a   10)c






For More General Awareness Questions for Upcoming Exams- Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">