8 Jul 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016 Set-8:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.
1). The Lucknow Metro will get a loan of €450 million (around 3,500 crore) from which bank for its Phase-1A project?
a) European Investment Bank
b) Asian Development
c) World Bank
d) Bank of International Settlements
e) None of the above


2). Which private sector scheduled commercial bank starts India’s first Aadhaar-based ATM?
a) City Union Bank
b) Axis Bank
c) IndusInd Bank
d) Development Credit Bank (DCB Bank Ltd)
e) HDFC Bank


3). India has signed an MoU with which bank for a possible $100 million line of credit to facilitate exports?
a) World Bank
b) Asia Development Bank
c) Islamic Development Bank (IDB)
d) European Investment Bank
e) None of the above


4). Which coal company of India has become the number one coal producer in the country by producing a record 137.90 million tonne (MT) of coal in 2015-16?
a) Eastern Coal Fields Limited
b) Mahanandi Coal Fields Limited
c) Bharath Coal Cooking Limited
d) Central Caolfields Limited
e) None of the above


5). How much amount did the Ministry of Rural Development released to the States in connection with the implementation of its flagship programme Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act.
a) Rs.13,320cr
b) Rs.12,230cr
c) Rs.13,230cr
d) Rs.12,320cr
e) Rs.12,302cr



6). How much amount did the union government announced as drought relief to farmers in Uttar Pradesh's Bundelkhand region?
a) Rs.2,304cr
b) Rs.2,802cr
c) Rs.1,304cr
d) Rs.1,886cr
e) None of the above


7). Every year on 12 June is observed as World Anti Child Labour day. The theme for the year 2016 is
a) End child labour in supply chains - It's everyone's business!
b) Teachers and Education Unions: Ending Child Labour
c) One hour against child labour
d) Child labour: Quality education is the right response
e) None of the above


8). Which state became the first state in India to have an open government data portal linked?
a) Maharashtra
b) Sikkim
c) Kerala
d) Nagaland
e) Mizoram


9). Who won the Australian Open title recently held at the Sydney Sports Centre?
a) Sun Yu
b) Saina Nehwal
c) Li Xuerui
d) Yu Yang
e) PV Sindhu


10). The Vasantrao Naik Sheti Swavlamban Mission (VNSSM), set up by which state government, proposes to provide new crop loans to all farmers in 14 districts in a bid to arrest suicides?
a) Haryana
b) Kerala
c) Maharashtra
d) Madhya Pradesh
e) Sikkim


Answers:
1)a   2)d   3)c   4)b   5)b   6)c   7)a   8)b   9)b   10)c





For More General Awareness Questions for Upcoming Exams- Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">