17 Jul 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI /IBPS PO 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI /IBPS PO 2016
Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI /IBPS PO 2016 Set-17:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.


1). According to a research report by NASSCOM, the Software-as-a-Service (SaaS) market in India is expected to triple to about _______ billion by 2020.
a)   1 billion dollar
b)   2 billion dollar
c)   3 billion dollar
d)   4 billion dollar
e)   5 billion dollar


2). In which of the following Indian state, Adani Group is planning to invest over Rs.50,000 crore to set up a 1,600-MW thermal power plant?
a)   Mizoram
b)   Punjab
c)   Haryana
d)   Jharkhand
e)   Nagaland


3). Telecom Ministry is cleared the _______ crore 4G spectrum trading deal between service providers BhartiAirtel and Aircel.
a)   Rs.3500 crore
b)   Rs.4000 crore
c)   Rs.4500 crore
d)   Rs.5000 crore
e)   Rs.5500 crore


4). The government is set to launch a new scheme to provide 80,000 commercial passenger vehicles in rural areas at a subsidised cost to revitalise the transport system in ______ lakh villages.
a)   1 lakh     
b)   1.5 lakh   
c)   2 lakhs
d)   2.5 lakhs 
e)   3 lakhs


5). Five merchant bankers have been shortlisted for assisting in the disinvestment of the government’s 10 per cent stake in blue-chip National Mineral Development Corporation (NMDC) recently. Which of the following is not them?
a)   ICICI Securities
b)   Citibank
c)   SBI Capital
d)   Deutsche Bank
e)   All of the above are shortlisted



6). India is likely to remain insulated from the developments in the Chinese economy provided the government carries out structural reforms to take the economy to how much per cent growth path in 2016-2017 by Standard and Poor’s (S&P) Global Ratings?
a)   7.6 Per cent
b)   7.1 Per cent
c)   8.2 Per cent
d)   8.0 Per cent
e)   7.9 Per cent


7). Which of the following state government has launched "Smart Village" program on the occasion of completion of two years of her/his Government?
a)   Maharashtra
b)   Gujarat
c)   Rajasthan
d)   Bihar
e)   Uttar Pradesh


8). In which of the following state, more than two crore LPG consumers have joined the ambitious PAHAL scheme. The scheme was introduced in the state from January 1 last year?
a)   Bihar
b)   Assam
c)   West Bengal
d)   Punjab
e)   Maharashtra


9). US President Barack Obama is on a three day visit to Vietnam and Japan. This is the first visit of Obama's to Vietnam as an American president which aimed at sealing the transformation of an old enemy into a new partner. Who is the present Prime Minister of Japan?
a)   Nguyen Xuan Phuc
b)   Li Keqiang
c)   Hassan Rouhani
d)   Shinzo Abe
e)   None of the above


10). Name the country with which India has signed 4 MoUs on defence cooperation during the visit of Indian Defence Minister Manohar Parrikar?
a)   Iran
b)   China
c)   Russia
d)   USA
e)   Oman


Answers:

1)a   2)d   3)a   4)b   5)e   6)e   7)b   8)b   9)d   10)e






 


For More General Awareness Questions for Upcoming Exams- Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">