23 Jul 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI /IBPS PO 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI /IBPS PO 2016
Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI /IBPS PO 2016 Set-21:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.

1). Which of the following banks has recently made an announcement to acquire UK chip designer ARM?
a) Reserve Bank of India
b) SoftBank
c) Royal Bank of Scotland        
d) Bank of America
e) None of these


2). Name the international financial institution, which has signed an agreement with the International Solar Alliance (ISA)?
a) International Monetary Fund
b) World Bank Group
c) European Investment Bank
d) Asian Development Bank
e) None of these


3). The World Bank has approved _____ billion to solar energy projects to India, recently?
a) 1 billion dollar
b) 2 billion dollar
c) 3 billion dollar
d) 4 billion dollar
e) 5 billion dollar


4). The New Development Bank has announced its first round of loans worth about ______ million dollars.
a) 600 mn dollars
b) 700 mn dollars
c) 800 mn dollars
d) 900 mn dollars
e) 1000mn dollars


5). The National Highways Authority of India (NHAI) has awarded a Rs 533 crore contract for widening of Salasar-Nagaur Section in ________.
a) Odisha
b) Gujarat
c) Rajasthan
d) Goa
e) None of these



6). Sajjan Jindal-promoted JSW Energy acquired the 500-megawatt (Mw) power plant of debt-laden Jaiprakash Power Ventures at Bina in _______ for Rs 2,700 crore.
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Odisha
d) Tripura
e) None of these


7). Reserve Bank has allowed which of the following private sector bank to raise foreign shareholding to up to 62 per cent, from the earlier limit of 49 per cent?
a) Kotak Mahindra Bank
b) Axis Bank
c) ICICI Bank
d) South Indian Bank
e) HDFC Bank


8). India and which of the following country signed Memorandam of Understanding in the fields of cultural exchange and training of professionals recently?
a) Somalia
 b) Nauru
c) Mauritius
d) France
e) Morocco


9). Former Lok Sabha MP from Odisha and senior BJP leader ____________ has passed away at a hospital in Bhubaneswar recently.
a) Basanta Kumar Panda
b) KV Singhdeo
c) Bhola Singh
d) Rudra Madhab Ray
e) None of the above


10). Who took over as the Chief of Naval Staff? He is a specialist in Navigation and Direction, will have the full three-year tenure as the Navy Chief and succeeded Admiral R K Dhowan.
a) Sunil Lanba
b) Kiran Bedi
c) Nripendra Misra
d) Rajeev Topno
e) Mukul Rohatgi


Answers:

1)b   2)b   3)a   4)d   5)c   6)a   7)b   8)e   9)d   10)a


 


For More General Awareness Questions for Upcoming Exams- Click Here     

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">