9 Jul 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016

Important General Awareness/Economy/Banking Questions for SBI PO/IBPS RRB 2016 Set-9:
Dear Readers, Here we have given the list of Important General Awareness Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.



1). To provide loans to Indo-Spanish joint ventures and local enterprises in India, State Bank of India (SBI) has signed a memorandum of agreement with Spain’s which bank to enhance business synergies?

a)   Caja Madrid

b)   CaixaBank
c)   Liberbank
d)   Gallego bank
e)   None of these


2). Which payment company launched a new POS terminal which seeks to ease payments across millions of small merchant outlets across India?
a)   PayUmoney
b)   Udio
c)   Paytm
d)   MoneyGram
e)   None of these


3). Government has asked banks to increase the coverage under which of the following schemes?
a)   Atal Pension Yojana
b)   Jan DhanYojana
c)   SurakshaBimaYojana
d)   Both A and C
e)   None of these


4). Indian Railway will seek ______ millionfrom World Bank for undertakingredevelopment of some major stations aspart of its ambitious station development plan.
a)   $500 million
b)   $600 million
c)   $700 million
d)   $800 million
e)   $500 billion


5). The Leela Group and Qatar’s Al FaisalGroup signed an agreement to build a five-tar hotel near TajMahal in Agra with an FDIof about _______ crore.
a)   Rs. 100 crore
b)   Rs. 300 crore
c)   Rs. 500 crore
d)   Rs. 700 crore
e)   Rs. 800 crore



6). Oil MinsiterDharmendraPradhan said that Krishna-Godavari Basin will attract new investment of _______ crore.
a)   Rs 1 lakh crore
b)   Rs 2 lakh crore
c)   Rs 3 lakh crore
d)   Rs 4 lakh crore
e)   Rs 5 lakh crore


7). The Income Tax department has launched an ATM-based validation system for e-filing. The new facility is available on the official e-filing portal of the department. The portal is ________.
a)   http://incometaxefiling.gov.in/
b)   http://incomeefiling.gov.in/
c)   http://incometaxindiaefiling.gov.in/
d)   http://incomtaxefilling.gov.in/
e)   None of these


8). South Asian Games gold medallist judoka Avtar Singh has qualified for the Rio Olympics in the under 90kg weight category. He belongs to which country?
a)   Sweden
b)   India
c)   America
d)   Spain
e)   Netherlands


9). Who has been appointed as Director of BhartiAirtel’s B2B operations?
a)   Manish Prakash
b)   Ashok Ganapathy
c)   Sunil Bharti Mittal
d)   GopalVittal
e)   Ajay Mittal


10). What is the Capital of Poland?
a)   Lisbon
b)   Warsaw
c)   Lima
d)   Asuncion
e)   None of these


Answers:
1)b   2)a   3)a   4)a   5)c   6)a   7)c   8)b   9)b   10)b






For More General Awareness Questions for Upcoming Exams- Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">