19 Jul 2016

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI / IBPS PO 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-19:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (Q. 1-5): Study the following graph carefully and answer accordingly:
The following graph shows the production of rice (in million tonnes) in seven states from 2011 to 2013.



1). Which of the following states show the maximum percentage increase in the production of rice from 2011 to 2013?
a)   C
b)   G
c)   E
d)   A
e)   None of these

2). By what per cent the production of rice in 2011 produced by state B is less than that by state F in 2013?
a)   50%
b)   33 1/3 %
c)   40%
d)   25%
e)   None of these

3). Find the average production of rice (in million tonnes) by all states in 2012.
a)   55.42
b)   65
c)   60
d)   50.82
e)   70.67

4). The rice produced by states D and F together in 2011 is what per cent more than that by state B and D together in 2013?
a)   50%
b)   33.33%
c)   40%
d)   60%
e)   None of these

5). Which of the following states shows a continuous decrease in the production of rice over the years?
a)   A
b)   B
c)   C
d)   G
e)   None of these



Directions (Q. 6-10): Study the following graph carefully and answer the questions given below it:
Amount of production and sales by a company over the years (in lakh tonnes)



6). Total sales of 2001 and 2004 together were what per cent of total production in these two years?
a)   75
b)   87.5
c)   77.5
d)   82.5
e)   None of these

7). The percentage of sales with respect to production was maximum in which of the following years?
a)   2002
b)   2003
c)   2004
d)   2005
e)   2006

8). What was the percentage increase in sales from 2002 to 2003?
a)   22.22
b)   27.33
c)   28
d)   28.57
e)   33.33

9). What was the average production over the years of the company?
a)   17.5 lakh tonnes
b)   22.5 lakh tonnes
c)   20 lakh tonnes
d)   19 lakh tonnes
e)   None of these

10). What was the difference between total production and total sales of the company for all the given years? (in lakh tonnes)
a)   11
b)   12.5
c)   11.5
d)   13
e)   None of these

Answers:
1).e  2).b  3).c  4).a  5).b  6).b  7).e  8).d  9).c  10).e 

Solution:
1). There is maximum gap between 2011 and 2013 for state F. And maximum percentage increase is also for state F.
Answer: e)

2). Required less % = 105 – 70 / 105 = 33 1/3 %
Answer: b)

3). Avg. production = 80 + 60 + 20 + 50 + 50 + 80 + 80 / 7 = 60 million tonnes
Answer: c)

4). Required more % = (45 + 75 – 55 + 25) / (55 + 25) × 100 = 50%
Answer: a)

5). Given data shows that B state shows a continuous decrease in the production of rice over the years.
Answer: b)

6). Total sales in 2001 and 2004 = 10 + 25 = 35 lakh tonnes
Total production in 2001 and 2004 = 12.5 + 27.5 = 40 lakh tonnes
Required percentage = 35 / 40 × 100 = 87.5%
Answer: b)

7). Percentage of sales to production
2001
2002
2003
2004
2005
2006
80
93.33
90
90.9
87.5
95.24
Answer: e)

8). Per cent increase in sales = (18 – 14) / 14 × 100 = 28.57%
Answer: d)

9). Average production = 12.5 + 15 + 20 + 27.5 + 24 + 21 / 6 = 120 / 6 = 20 lakh tonnes
Answer: c)

10). Required difference = (12.5 - 10) + (15 - 14) + (20 - 18) + (27.5 - 25) + (24 - 21) + (21 - 20) = 12 lakh tonnes
Answer: e)

  

 


More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS PO -Click Here    

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">